GRAFIC Premier Energy a raportat la 9 luni un profit net în scădere cu 58%, în principal din cauza exploziei prețurilor de pe piața de echilibrare

GRAFIC Premier Energy a raportat la 9 luni un profit net în scădere cu 58%, în principal din cauza exploziei prețurilor de pe piața de echilibrare
scris 14 nov 2024

Grupul de furnizare de energie și gaze, distribuție de gaze și producție de electricitate Premier Energy, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a consemnat o scădere cu 58% a profitului net în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2023, la 26,5 milioane euro.

Asta deși veniturile companiei au avansat cu 25%, la 815,8 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul avizează activitatea notarială electronică. În unele cazuri nu va mai trebui să veniți la un birou notarial CITEȘTE ȘI Guvernul avizează activitatea notarială electronică. În unele cazuri nu va mai trebui să veniți la un birou notarial

″Performanța operațională solidă a fost parțial atenuată de costurile neașteptat de mari și nesustenabile de echilibrare a energiei electrice, care au crescut vertiginos în mai și iunie 2024, afectând negativ performanța financiară generală a Grupului. Prețurile generale mai scăzute la electricitate, volatilitatea ridicată pe parcursul zilei și condițiile de vânt mai slabe în 2024 au avut, de asemenea, un impact asupra rezultatelor grupului″, se spune în raportul Premier Energy.

Potrivit companiei, în lunile mai și iunie 2024, Premier Energy, alături de întregul sector energetic din România, s-a confruntat cu provocări fără precedent din cauza costurilor pentru echilibrarea energiei electrice nesustenabil de ridicate, aceste costuri rămânând ridicate și în al treilea trimestru.

Kovesi a lansat operațiunea ”Moby Dick” - Fraudă cu TVA de 520 milioane euro, sunt vizate 200 de persoane și 400 de companii. Peste 40 de suspecți au fost reținuți, în mai multe țări din Europa CITEȘTE ȘI Kovesi a lansat operațiunea ”Moby Dick” - Fraudă cu TVA de 520 milioane euro, sunt vizate 200 de persoane și 400 de companii. Peste 40 de suspecți au fost reținuți, în mai multe țări din Europa

″Un factor semnificativ care contribuie la aceste provocări este absența unor limitări legislative (de exemplu, limitările prețului maxim și taxelor de solidaritate) în segmentul de echilibrare al industriei, în timp ce restul industriei de energie electrică operează sub astfel de constrângeri. Această excepție în sectorul de echilibrare agravează presiunea financiară asupra producătorilor de energie regenerabilă și companiilor de furnizare de energie electrică″, afirmă Premier Energy.

Astfel, compania are costuri mari de echilibrare și pe partea de producție, unde portofoliul e compus în proporție covârșitoare din active cu generare intermitentă, fotovoltaice și eoliene, și pe partea de furnizare.

Compania subliniază ″costurile ridicate pentru echilibrare cu care s-a confruntat industria în lunile mai și iunie, acestea fiind de trei până la cinci ori mai mari decât în mai și iunie 2023″, adăugând că ″costurile de echilibrare mai mari decât de obicei au continuat în T3 2024, afectând negativ profitabilitatea afacerii, la fel și volatilitatea crescută a prețurilor intra-zilnice″.

Comisia Europeană solicită României și altor cinci state UE să transpună integral Directiva privind asigurarea auto CITEȘTE ȘI Comisia Europeană solicită României și altor cinci state UE să transpună integral Directiva privind asigurarea auto

Pe de altă parte, Premier Energy a început să și profite de situația de pe piața de echilibrare, după ce unitatea de producție în cogenerare a companiei de la Făgăraș a început operarea comercială în iulie anul acesta.

″În octombrie 2022, Premier Energy a achiziționat o centrală în cogenerare pe gaze naturale pentru echilibrare în Făgăraș, România, care a fost ulterior în revizie și a devenit pe deplin operațională comercial ca centrală de echilibrare licențiată pe 1 iulie 2024. Grupul lucrează acum la o posibilă extindere a centralei prin adăugarea a 2 noi motoare cu o capacitate de 6,7 MW. (...) Producția la centrala de echilibrare și cogenerare a început în T3 și aceasta a produs 7,2 GWh în cursul trimestrului. Grupul așteaptă să primească o licență pentru servicii secundare în lunile următoare, extinzând în continuare oportunitățile modelului de afaceri al centralei″, se menționează în raport.

Booster Capital I - Nou fond de investiții de 100 milioane de euro pentru IMM, lansat azi de parteneri români, cu angajamente mari de finanțare prin PNRR, de la CE, Guvern și BERD CITEȘTE ȘI Booster Capital I - Nou fond de investiții de 100 milioane de euro pentru IMM, lansat azi de parteneri români, cu angajamente mari de finanțare prin PNRR, de la CE, Guvern și BERD

Veniturile Premier Energy din furnizarea de energie, după achiziția CEZ Vânzare, au fost de de 181,1 milioane euro, cu profit operațional EBITDA de 3,6 milioane de euro, influențat negativ de costurile ridicate de echilibrare, combinate cu plafonările de preț, precum și ca urmare a creșterii volumelor de la prosumatori.

Divizia de gaze naturale a generat o creștere de 11% a veniturilor, ajungând la 223,8 milioane de euro în primele 9 luni din 2024, față de 202,3 milioane de euro la 9 luni în 2023. Această evoluție a fost susținută de o creștere de 32% a volumelor de furnizare, sprijinită de vânzările solide pe piața internă din România, precum și de veniturile din comerțul angro în afara României, mai spune Premier Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit premier energy
prețuri energie piața de echilibrare
scumpire energie
costuri premier energy