Documente clasificate scurse în presă arată că Vladimir Putin ar putea apăsa pe „butonul nuclear” mai devreme decât se credea anterior

Documente clasificate scurse în presă arată că Vladimir Putin ar putea apăsa pe „butonul nuclear” mai devreme decât se credea anterior
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Documente clasificate scurse în presă arată că Rusia a exersat folosirea unor arme nucleare tactice în fazele inițiale ale unui eventual conflict major cu o altă putere mondială și a făcut simulări inclusiv pentru o invazie din partea Chinei, arată planurile obținute de Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Experții consultați de FT după obținerea documentelor pentru a verifica autenticitatea lor afirmă că acestea arată că „pragul” de la care Rusia este dispusă să folosească arme nucleare este mai mic decât Moscova a admis vreodată, actele incluzând scenarii pentru simulări de război și prezentări făcute de ofițeri navali în vederea discutării principiilor de folosire a armelor nucleare, scrie Hotnews.ro.

ANUNȚ Vodafone - probleme în Italia. Vinde toată afacerea CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vodafone - probleme în Italia. Vinde toată afacerea

Doctrina nucleară oficială a Rusiei prevede 4 scenarii în care Vladimir Putin ar fi autorizat să facă uz de arsenalul nuclear al țării:

  • primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
  • folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
  • atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear;
  • agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol.

Însă documentele secrete obținute de FT arată că în realitate comandanții militari și planificatorii strategici ruși ar fi dispuși să folosească arme nucleare tactice și în scenarii mai puțin grave, precum pierderea a 20% din flota de submarine nucleare cu capabilități balistice ale țării.

Documentele au fost redactate de Moscova între 2008, anul în care a invadat Georgia, și 2014, când a anexat ilegal Crimeea.

Rusia a simulat o lovitură cu arme nucleare tactice împotriva Chinei

„Aceasta este pentru prima oară când vedem astfel de documente în domeniul public. Ele arată că pragul operațional pentru folosirea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi atins prin mijloace convenționale”, a declarat pentru FT Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Rusia și Eurasia din Berlin.

Gabuev și alți experți consultați de FT afirmă că, deși unele dintre documente au fost redactate cu peste un deceniu în urmă, ele rămân relevante când vine vorba de doctrina nucleară actuală a Rusiei.

Planurile arată de asemenea suspiciuni profunde ale elitelor din domeniul securității de la Moscova față de Beijing, chiar dacă Putin a semnat încă din 2001, la puțin timp după ce a ajuns la putere, un acord cu China în care cele două țări își promit reciproc că nu vor lansa un atac nuclear preventiv una împotriva celeilalte.

Rusia interzice timp de șase luni exporturile de benzină CITEȘTE ȘI Rusia interzice timp de șase luni exporturile de benzină

Unul dintre scenariile de război simulate de Moscova a vizat un atac convențional asupra sa din partea Chinei, forțele armate ruse putând răspunde în acest scenariu cu o lovitură nucleară tactică pentru a împiedica un „al doilea val” al forțelor invadatoare să intre în țară.

„Ordinul a fost dat de comandantul suprem (...) pentru folosirea armelor nucleare (...) în eventualitatea desfășurării de către inamic a unui al doilea eșalon de unități și a amenințărilor din partea Sudului de a ataca mai departe pe direcția loviturii principale”, notează documentul în care planificatorii militari ruși au numit Rusia „Federația Nordică” și China „Sudul”.

Noile documente confirmă doctrina de a „escalada pentru dezescaladare” a Moscovei

Istoricul Serghei Radcenko, considerat unul dintre cei mai reputați specialiști în Rusia, notează într-o analiză publicată pe pagina sa de „X” după apariția acestor informații că nu este surprinzător că Rusia are planuri militare privind folosirea unor arme nucleare împotriva unor posibili adversari.

„Dimpotrivă, ar fi o surpriză uriașă dacă Rusia nu ar avea astfel de planuri: care ar fi atunci rostul unor astfel de arme?”, afirmă el, adăugând că astfel de planuri au existat dintotdeauna.

Radcenko, care predă la Centrul Henry A. Kissinger pentru Afaceri Internaționale, Școala John Hopkins pentru Studii Internaționale Avansate și Universitatea Cardiff, notează de asemenea că nu este surprins nici de ideea că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice devreme într-un conflict și că noile documente obținute de FT „confirmă ceea ce știam demult despre doctrina nucleară a Rusiei”, care ar fi construită în jurul conceptului de „escaladare pentru a dezescalada”.

Mai simplu spus, o lovitură nucleară rapidă cu arme tactice poate descuraja adversarul și duce astfel la o încheiere mai rapidă a conflictului.

El subliniază de asemenea că, în privința relației Rusiei cu China, multe s-au schimbat după 2014 și că este puțin probabil ca apariția acestor documente să aibă vreun impact asupra relațiilor dintre cele două țări, deși ele vor reprezenta un motiv de stânjeneală pentru Moscova.

„Pot avea rușii încredere 100% în chinezi? Nu, dar nu aș dramatiza asta mai mult decât este cazul. Pentru chinezi până la urmă acțiunile contează mai mult decât vorbele”, notează Radcenko, adăugând că Rusia s-a dezarmat practic la granița cu China după 2022 pentru a transfera trupe în Ucraina.

Financial Times notează în articolul său că a obținut documentele secrete de la „surse occidentale”, ceea ce arată că Washingtonul și probabil și alte cancelarii occidentale sunt la curent cu planurile Moscovei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
arma nucleara