Prețul zahărului ajunge la maximul ultimilor 13 ani

Prețul zahărului ajunge la maximul ultimilor 13 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2023

Îngrijorările legate de impactul El Niño asupra recoltelor din Thailanda și India determină creșterea prețului la zahăr în întreaga lume, astfel că a atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, a declarat vineri FAO, organismul ONU pentru alimente și agricultură, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele prețului zahărului calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni. Această creștere „se datorează în principal faptului că există temeri tot mai mari de restrângere a ofertei globale în următoarea campanie (2023-2024)”, explică agenția în raportul său lunar. Estimările inițiale sugerează o scădere a producției în Thailanda și India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO, preluat de news.ro.

CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani

Organizația subliniază și recenta creștere a prețului petrolului. Un preț ridicat al aurului negru încurajează de fapt producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piață și crește prețurile.

Potrivit FAO, o creștere și mai mare a prețurilor la zahăr a fost însă limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiții meteorologice favorabile, precum și de slăbirea realul brazilian față de dolarul american.

Prețurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea prețurilor la ulei (-3,9%), lactate (-2,3%) și carne (-1%) compensând creșterea prețurilor la zahăr și porumb, a anunțat FAO.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește variația prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an și cu 24% față de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă din Ucraina.

New York a devenit un furnizor surpriză de motorină în contextul embargoului rusesc CITEȘTE ȘI New York a devenit un furnizor surpriză de motorină în contextul embargoului rusesc

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creșterea cu 7% a prețurilor la porumb după șapte luni de scădere. Cauza, potrivit agenției, este cererea puternică pentru recolta braziliană, vânzările încetinite în Argentina și o creștere a prețurilor la mărfurile transportate fluvial în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi.

Indicele FAO al prețului orezului, care a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în august, a scăzut ușor (-0,5%), urmare a unei cereri mai scăzute de import.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
porumb
pret