Grupul german Allianz s-a angajat să nu-și vândă timp de 2 ani participația de 30% preluată la fosta E.ON Distribuție România

Grupul german Allianz s-a angajat să nu-și vândă timp de 2 ani participația de 30% preluată la fosta E.ON Distribuție România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 ian 2017

Grupul financiar german Allianz, care a preluat de la compatriotul său din domeniul energetic E.ON un pachet de 30% din capitalul operatorului de rețele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din nordul României, E.ON Distribuție România (recent redenumit Delgaz Grid) prin divizia sa Allianz Infrastructure Luxembourg înregistrată în ducatul omonim, s-a angajat să nu-și vândă timp de 2 ani către terți participația la compania românească. În schimb, acțiunile Allianz Infrastructure Luxembourg la Delgaz Grid vor putea fi transferate în interiorul acestei perioade fie către E.ON, fie către alte societăți din grupul Allianz, fiind menționate expres în acest sens subsidiarele românești Allianz Țiriac Asigurări și Allianz Țiriac Pensii Private.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În urma tranzacției, anunțată inițial la finalul lunii noiembrie a anului trecut, firma E.ON România SRL, deținută în proporție de peste 90% de către E.ON Beteiligungen GmbH din grupul german E.ON, a rămas acționar majoritar la Delgaz Grid, cu un pachet de 56,5% din acțiuni. Statul român, prin Ministerul Energiei, și-a păstrat intactă deținerea de 13,5% din capitalul fostei E.ON Distribuție România.

Negocierile cu E.ON în vederea încheierii tranzacției au fost purtate de grupul financiar german prin divizia Allianz Capital Partners. De altfel, luna trecută, numărul de membri al Consiliului de Administrație al Delgaz Grid a fost majorat de la 7 la 9, pentru a-i face loc în CA directorului executiv al Allianz Capital Partners, responsabil cu investițiile directe în infrastructură ale diviziei, Michael Pfennig, care a fost numit administrator al companiei românești de distribuție. Tot atunci, în Consiliu a intrat, ca reprezentant al acționarului majoritar, și Dragoș Bărbulescu, director general adjunct și director financiar al E.ON România.   

Banca centrală a Chinei verifică firmele care fac tranzacții cu bitcoin; moneda virtuală se depreciază puternic CITEȘTE ȘI Banca centrală a Chinei verifică firmele care fac tranzacții cu bitcoin; moneda virtuală se depreciază puternic

Pe de altă parte, însă, participația de 30% la Delgaz Grid a fost preluată în acte de o altă entitate din grupul financiar german, Allianz Infrastructure Luxembourg SARL, înregistrată în ducatul omonim și controlată integral de Allianz Group. În plus, grupul german s-a angajat ca timp de doi ani, începând din 20 decembrie 2016, să nu-și vândă către terți participația de 30% la operatorul român de distribuție de energie și gaze.

"În vederea implementării planurilor de dezvoltare a afacerii societății și asigurării creșterii sustenabile a societății, pentru un termen de doi (2) ani începând cu data de 20 decembrie 2016, Allianz Infrastructure Luxembourg sau afiliații săi nu vor înstrăina, cesiona sau transfera în alt mod către una sau mai multe terțe părți altele decât E.ON România sau un afiliat al E.ON România, fie cu titlu gratuit sau în schimbul unei compensații (inclusiv dar fără limitare prin vânzare, prin reorganizări societare cum ar fi fuziunea, divizarea parțială sau totală, aport în natură, distribuire sau în alt mod) toate sau o parte din acțiunile deținute în cadrul societății. Nicio înstrăinare, cesiune sau alt transfer de acțiuni efectuat cu încălcarea acestei clauze nu se va înregistra în registrul acționarilor societății", se arată în noul act constitutiv al Delgaz Grid, adoptat într-o AGA a companiei din decembrie anul trecut.

În schimb, acțiunile Allianz Infrastructure Luxembourg la Delgaz Grid vor putea fi transferate înainte de expirarea perioadei de 2 ani fie către E.ON, fie către alte societăți din grupul Allianz, fiind menționate expres în acest sens subsidiarele românești Allianz Țiriac Asigurări și Allianz Țiriac Pensii Private.

"Prin derogare, Allianz Infrastructure Luxembourg va putea transfera toate sau o parte din acțiunile deținute în cadrul societății către Allianz Țiriac Asigurări și/sau către Allianz Țiriac Pensii Private (sub rezerva că Allianz Țiriac Asigurări și Allianz Țiriac Pensii Private nu vor deține împreună mai mult de 5% din acțiuni în societate) și/sau către un alt afiliat al Allianz Infrastructure Luxembourg, cu condiția ca un asemenea alt afiliat fie să aibă în bilanțul contabil active nete în valoare de cel puțin 100 de milioane de euro, fie să fie garantat cu o garanție corporativă irevocabilă și necondiționată care depășește această sumă și care este acordată de un alt afiliat care deține asemenea active, oricând și fără nicio restricție", se stipulează în noul act constitutiv al Delgaz Grid, fosta E.ON Distribuție România.

Lista rovinietelor impuse șoferilor este modificată, după ce Profit.ro a atenționat că documentul semnat de Iohannis conține erori CITEȘTE ȘI Lista rovinietelor impuse șoferilor este modificată, după ce Profit.ro a atenționat că documentul semnat de Iohannis conține erori

E.ON Distribuție România și-a schimbat denumirea, de la 1 ianuarie 2017, în Delgaz Grid. Motivul este o Directivă UE din 2009 privind piața comună a energiei, care stipulează că, în cadrul holdingurilor energetice care dețin atât companii de distribuție, cât și firme de furnizare de energie și gaze, distribuitorii și furnizorii nu pot avea același nume, pentru a nu induce consumatorilor confuzie între distribuitorii și furnizorii din același grup și pentru a încuraja concurența pe piața de furnizare. E.ON deține în România și furnizorul de electricitate și gaze E.ON Energie.

Grupul-mamă german E.ON a finalizat recent un proces de divizare, prin care divizia de producție de energie fosilă și trading de energie a fost desprinsă de grup și listată separat la bursă, sub denumirea de Uniper. Sub umbrela E.ON au fost păstrate operațiunile de producție de energie regenerabilă, de transport și distribuție a electricității și gazelor și de furnizare a acestora către clienții retail.

E.ON Distribuție România, actualmente Delgaz Grid, deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a rețelelor fiind de peste 20.000 de kilometri. În total, compania distribuie energie electrică și gaze naturale unui număr de circa 3 milioane de clienți.

E.ON Distribuție România SA a fost rezultatul fuziunii, la finalul anului 2014, dintre operatorii de distribuție de gaze și electricitate controlați de grupul german E.ON în România, care funcționau separat anterior, pe firme diferite. Fuziunea s-a efectuat prin absorbirea E.ON Moldova Distribuție SA, distribuitorul de energie electrică, de către E.ON Gaz Distribuție SA, și schimbarea numelui companiei, în urma operațiunii, în E.ON Distribuție România SA. Anul trecut, E.ON Distribuție a raportat un profit net de 260,3 milioane lei, triplu față de 2014, la o cifră de afaceri de 1,6 miliarde, dublă față de anul anterior, ca urmare a fuziunii relatate mai sus.

Iohannis anunță că promulgă Legea care scutește pensiile sub 2.000 lei de impozit și toate pensiile de plata CASS CITEȘTE ȘI Iohannis anunță că promulgă Legea care scutește pensiile sub 2.000 lei de impozit și toate pensiile de plata CASS

La finalul lunii iunie 2016, Fondul Proprietatea a anunțat că și-a vândut integral participațiile deținute de Fond la E.ON Distribuție și la furnizorul de electricitate și gaze E.ON Energie, după ce, în urmă cu un an, acuza acționarul majoritar al celor două companii, E.ON România SRL, de abuz de putere, conflict de interese și "încălcare gravă" a principiilor de guvernanță corporativă, prin semnarea de contracte de consultanță de zeci de milioane de lei cu cele două subsidiare de distribuție, respectiv furnizare de energie electrică și gaze naturale.

La acel moment,  E.ON Romania a respins ferm acuzațiile referitoare la așa-zisa încălcare a principiilor de guvernanță corporativă sau la existența unui conflict de interese, precizând că acele contracte de servicii de consultanță strategică la care făceau referire reprezentanții Fondului Proprietatea au fost încheiate în deplină legalitate. Anterior vânzării, FP deținea 18,3% din capitalul E.ON Distribuție și 13,4% din cel al E.ON Energie. Fondul nu a făcut publice numele cumpărătorilor și nici valoarea tranzacțiilor, invocând clauzele de confidențialitate din contractele de vânzare.

În decembrie 2015, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, cu valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro), acționarului majoritar al acesteia, E.ON Beteiligungen GmbH.

Metrorex ar putea limita accesul călătorilor în stații CITEȘTE ȘI Metrorex ar putea limita accesul călătorilor în stații

E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management și a terminat anul 2015 cu pierderi de 18,18 milioane lei, după profitul net de 21,21 milioane lei raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 49,7 milioane lei, cu 12,6% mai mică față de cea din anul anterior.

Pierderile nete ale grupului-mamă german E.ON s-au amplificat în primele nouă luni din 2016 la 9,3 miliarde de euro, ca urmare a reevaluării în scădere a valorii activelor cu 6,1 miliarde de euro, după separarea de grup a diviziei de energie convențională și trading Uniper.
Vânzările din Europa Centrală și de Est și Turcia au scăzut ușor, iar în cazul României și Cehiei, declinul s-a produs din cauza tarifelor mai mici. Totodată, profitul înainte de dobânzi și taxe din România a scăzut semnificativ din cauza tarifelor electricității și gazelor și a vânzărilor mai mici de gaze, mai ales către consumatorii casnici.

De la 1 mai 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a gazelor practicate de E.ON Distribuție cu 8,8%. Anterior, de la 1 ianuarie 2016, ANRE redusese și tarifele de distribuție a electricității percepute de companie clienților, cu circa 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on distributie
e.on energie
e.on romania
delgaz grid
distributie energie electrica
distributie gaze naturale
allianz
allianz tiriac