EXCLUSIV Creditorii au pretenții de 5,3 miliarde lei față de RADET, Piperea a acceptat creanțe de 3,8 miliarde. ANAF a pus sechestru pe un sediu al Regiei

EXCLUSIV Creditorii au pretenții de 5,3 miliarde lei față de RADET, Piperea a acceptat creanțe de 3,8 miliarde. ANAF a pus sechestru pe un sediu al Regiei
scris 11 ian 2017

Un număr de peste 90 de creditori s-au înscris în tabelul preliminar de creanțe al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET), valoarea totală a pretențiilor acestora ridicându-se la peste 5,3 miliarde lei, plus 224.000 euro. Din acestea, administratorul judiciar Rominsolv al avocatului Gheorghe Piperea a acceptat creanțe în sumă totală de 3,83 miliarde lei și 55.000 euro.

Cel mai mare creditor al regiei este producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), aflat de asemenea în insolvență, care a reclamat datorii în sumă totală de 4,85 miliarde lei. Rominsolv i-a acceptat creanțe cumulând doar circa 3,7 miliarde lei, cam trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN, din care suma de 47,95 milioane lei reprezintă creanță acceptată sub condiție.

Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET, de 4,85 miliarde lei, reprezintă peste 91% din totalul creanțelor reclamate de creditorii Regiei, iar suma acceptată de firma avocatului Piperea, de 3,7 miliarde lei, are o pondere de aproape 97% în valoarea totală a creanțelor acceptate de administratorul judiciar al RADET.

EXCLUSIV Proiecția de buget lăsată pentru acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiecția de buget lăsată pentru acest an

Singurul creditor al RADET care beneficiază de o cauză de preferință la plată este Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, cu o creanță garantată în sumă de aproape 10 milioane lei. Pentru această datorie, ANAF a pus sechestru, în septembrie anul trecut, pe mai multe active ale Regiei, respectiv un sediu administrativ, mai multe ateliere și un teren intravilan de 8.775 mp.

ANAF figurează și în grupa creditorilor bugetari ai RADET, cu o creanță solicitată de 56,6 milioane lei, stabilită prin două decizii de impunere ale Fiscului, din noiembrie și decembrie 2016. Peste trei sferturi din acestă sumă a fost acceptată de administratorul judiciar Rominsolv în tabelul preliminar de creanțe sub condiția soluționării în favoarea ANAF a contestațiilor RADET la deciziile de impunere și a tuturor celorlalte căi posibile de atac.

Pe sublista creditorilor bugetari mai figurează Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cu o creanță de aproape 1,3 milioane lei ce include dobânzi și penalități de întârziere, precum și cele șase Direcții de Taxe și Impozite Locale ale sectoarelor Capitalei (creanțe cumulate de 1,05 milioane lei), Municipiul București (căruia RADET îi datorează amenzi neplătite de 15.700 lei) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

STUDIU Peste jumătate dintre oamenii de afaceri din România estimează că economia va frâna în 2017 CITEȘTE ȘI STUDIU Peste jumătate dintre oamenii de afaceri din România estimează că economia va frâna în 2017

După ELCEN, cel mai important creditor chirografar, negarantat al RADET, este Municipiul București, care s-a înscris în tabelul preliminar cu o creanță în sumă totală de 225,78 milioane lei, din care administratorul judiciar Rominsolv a acceptat însă doar o parte infimă, de numai circa 13.000 lei.

De asemenea, instituția de credit Alpha Bank a reclamat o creanță în sumă de 75,5 milioane lei, refuzată integral de Rominsolv. O altă creanță importantă refuzată integral de administratorul judiciar este una de 2,22 milioane lei cu care s-a înscris Cabinetul de avocatură Elena Cruceanu.

În schimb, Rominsolv a acceptat integral creanța furnizorului de energie electrică Enel Energie Muntenia, în sumă de aproape 11 milioane lei.

Cu creanțe semnificative s-au înscris și ceilalți furnizori de agent termic ai RADET, respectiv Vest Energo (21,84 milioane lei), CET Grivița (5,42 milioane lei) și Engie (4,69 milioane lei), precum și Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP – 2,45 milioane lei) și Telekom (creanță acceptată de 1,11 milioane lei, dintr-un total solicitat de 1,67 milioane lei).

Garanti Bank va intermedia plata online a facturilor Electrica Furnizare și va încasa 1,8 mil. lei în următorii 4 ani CITEȘTE ȘI Garanti Bank va intermedia plata online a facturilor Electrica Furnizare și va încasa 1,8 mil. lei în următorii 4 ani

În noiembrie 2016, administratorul judiciar Rominsolv a cerut instanței de judecată prelungirea termenelor de înregistrare, verificare și definitivare a creanțelor creditorilor Regiei aflate în insolvență, motivând că aceștia au depus un număr foarte mare de înscrisuri în susținerea pretențiilor lor, din care reies diferențe semnificative față de datele din contabilitatea RADET, fapt care necesită timp suplimentar pentru verificare. Tribunalul București a admis solicitarea lui Piperea pe 7 decembrie.

"Reprezentantul convențional al administratorului judiciar afirmă că au fost formulate declarații de creanță în  număr de 92, acestea fiind însoțite de un volum foarte mare de  înscrisuri, iar în plus, în urma analizei acestora, rezultă diferențe semnificative de valoare în raport cu evidențele contabile ale debitorului, motiv pentru care, în vederea verificării acestor aspecte, se impune prelungirea termenelor", se arăta în motivarea deciziei instanței de admitere a solicitării de prelungire.

Astfel, termenul de înregistrare a cererilor de admitere a creanțelor a fost prelungit până pe 28 decembrie 2016, cel de verificare a acestora și de publicare a tabelului preliminar de creanțe - până pe 9 ianuarie 2017, cel de definitivare a tabelului – până pe 3 februarie, iar cel de ținere a primei ședințe a adunării generale a creditorilor – până pe 13 ianuarie.

Fiscul caută poștaș pentru trimiterea corespondenței către contribuabili. Contractul este estimat la 35,2 milioane de lei în 4 ani CITEȘTE ȘI Fiscul caută poștaș pentru trimiterea corespondenței către contribuabili. Contractul este estimat la 35,2 milioane de lei în 4 ani

Încă de la deschiderea procedurii de insolvență a Regiei controlate de Primăria Municipiului București (PMB), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că toate datoriile RADET vor fi analizate, în primul rând datoria istorică față de ELCEN.

"Se va decide de catre administratorul judiciar, sub supravegherea judecatorului sindic, ce parte din această datorie istorică e plătibilă, pentru ca e vorba de o sumă adăugată la datorii istorice, care au presupus penalități la penalități. Aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primăriei și nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatele acestei datorii, din ce e compusă și dacă e eligibilă", a spus Firea, citată într-un comunicat al PMB din 5 octombrie 2016, data la care Tribunalul București a aprobat intrarea în insolvență a RADET.

Pe de altă parte, principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. O altă problemă semnalată în mai multe rânduri de Regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de PMB la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.

”Harry Potter și copilul blestemat” este cea mai vândută carte în 2016, în Statele Unite, cu 4,5 milioane de exemplare CITEȘTE ȘI ”Harry Potter și copilul blestemat” este cea mai vândută carte în 2016, în Statele Unite, cu 4,5 milioane de exemplare

Guvernul PSD-ALDE este dispus să transfere ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, ceea ce ar facilita realizarea proiectului mai vechi de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN. Un obstacol ar fi însă precedentul instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, care a blocat atunci transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre.

"(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020. Transferul este programat pentru ultimul trimestru al acestui an, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.

De altfel, potrivit unor surse din piață, este foarte posibil ca și viitoarele planuri de reorganizare ale celor două entități insolvente, în vederea redresării lor financiare, să aibă în vedere fuziunea dintre RADET și ELCEN. RADET este controlată de Primăria București, iar ELCEN – de către Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% din capital fiind în posesia Romgaz, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN și unul din cei mai mari creditori ai acesteia. Romgaz se află tot sub controlul Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile producătorului de gaze.

Facebook va afișa reclame în cadrul clipurilor video CITEȘTE ȘI Facebook va afișa reclame în cadrul clipurilor video

În septembrie 2016, la puțin timp înainte ca CA-ul RADET să decidă să ceară la Tribunal intrarea în insolvență, primarul Firea a sugerat într-o declarație publică că intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acel moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională. RADET și ELCEN au intrat în insolvență la o zi distanță una de cealaltă, pe 5 și 6 octombrie 2016.

"Eșecul fuziunii RADET - ELCEN de acum câțiva ani a fost din cauza faptului că Ministerul de Justiție nu a avizat această fuziune, deoarece era conștient de faptul că reprezentanții CCR nu vor fi de acord cu acest transfer fără plată al acțiunilor unor entități economice către o primărie sau toate către Guvern, dar cu titlu gratuit (...) dar acum suntem într-o altă situație, în care dacă și ELCEN-ul ar intra în insolvență, simultan cu RADET-ul, iar cele două entități economice ar porni împreună un plan de redresare, finalul fericit ar fi acela al contopirii celor două societăți, pentru că de fapt ele sunt sinergice în realitate", a spus Firea atunci la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD, citată de Agerpres.

După cum Profit.ro a arătat într-o analiză, în mediul privat, fuziunile între două societăți partenere de afaceri aflate ambele în insolvență, una fiind creditor în raport cu cealaltă, nu sunt deloc o raritate. În astfel de situații, principalul argument pentru fuziune adus celorlalți creditori este faptul că, în acest fel, se elimină datoriile și creanțele reciproce dintre cele două societăți insolvente, care de cele mai multe au o pondere semnificativă în total. Drept consecință, noua companie rezultată din fuziune este mult degrevată financiar și îi este mai ușor să-și plătească celelalte datorii. În plus, sunt puse laolaltă activele și conturile celor două firme, ceea ce sporește forța financiară a acesteia.

RADET alimentează cu energie termică peste 1,25 milioane de locuitori ai Capitalei, respectiv 565.000 de apartamente din 8.500 de blocuri și imobile. În plus, Regia furnizează căldură și apă caldă pentru 5.400 de agenți economici și instituții cu statut de obiective sociale. 81% din lungimea de peste 987 km a rețelei primare de transport apă fierbinte a RADET are vechime mai mare de 20 de ani, ca și 60% din cei 2.965 km de rețea secundară de țevi de distribuție a apei calde de consum și a agentului termic de încălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
romgaz
rominsolv
gheorghe piperea
gabriela firea
primaria capitalei
caldura
apa calda
energie termica