Haosul supraaccizei continuă: sunt necesare 3 modificări ale nivelului accizelor în numai 20 de zile. Carburanții ar urma să se scumpească, nu să se ieftinească, de la 1 ianuarie

Haosul supraaccizei continuă: sunt necesare 3 modificări ale nivelului accizelor în numai 20 de zile. Carburanții ar urma să se scumpească, nu să se ieftinească, de la 1 ianuarie
scris 12 dec 2019

Benzina și motorina ar urma să se scumpească cu aproximativ 9 bani/l și nu să se ieftinească cu aproximativ 45 bani/l de la 1 ianuarie, potrivit noului nivel al accizelor anunțat miercuri de Ministerul de Finanțe. Astfel, în loc să scadă cu nivelul supraaccizei, accizele la benzină și motorină cresc, foarte probabil doar temporar, cu aproximativ 7,5 bani/l (9 bani/l dacă includem și TVA aferentă).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, potrivit ministerului, nivelul accizei la benzină actualizat cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică (INS) ar trebui să crească de la 1 ianuarie de la 2.038,62 lei/1000 l la 2.116,09 lei/1000 l, iar cel al motorinei, de la 1.895,94 lei/1000 l la 1.967,99 lei/1000 l.

Ar rezulta un impact de 9,2 bani/l la benzină și unul de 8,5 lei/l la motorină cu tot cu TVA aferentă.

Numai că noile nivele calculate de Ministerul de Finanțe potrivit legislației fiscale în vigoare nu vor avea o viață lungă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea care cuprinde, printre altele, eliminarea supraaccizei, chiar dacă încalcă legislația UE, susținând că, în cazul în care sunt necesare corecții, Guvernul va reglementa acest lucru.

Cu alte cuvinte, odată cu promulgarea legii de către președinte, nivelul accizelor pentru 1 ianuarie va scădea de la 2.116,09 lei/1000 l la 1.656 lei/1000 l la benzină și de la 1.967,99 lei/1000 l la 1.518 lei/1.000 l.

EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep

Însă nici acest nivel nu va rămâne mult bătut în cuie, Guvernul fiind nevoit ca până la 1 ianuarie 2020 să găsească o soluție legislativă de a le majora din nou, pentru a nu încălca legislația europeană.

Așa cum a semnalat Profit.ro, nivelul accizelor din legea votată de Parlament se situează sub cel minim impus de UE.

Uniunea Europeană impune, prin Directiva 96 din 2003, un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri la motorină, respectiv 359 euro/1000 litri la benzină, nivel calculat la cursul publicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent. Articolul 13 alin. 1 din aceeași directivă prevede că „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele de schimb care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor calendaristic".

Pentru anul viitor, cursul (de pe data de 1 octombrie 2019) este de 4,7511 lei pentru un euro, ceea ce face ca nivelul minim al accizei în UE să fie de 1.706 lei/mia de litri de benzină și 1.568 lei/mia de litri de motorină, cu 50 lei mai mare decât valoarea accizelor propusă de liberali în proiectul de lege aflat pe masa deputaților.

Cu alte cuvinte, în numai 20 de zile, până la finalul anului, nivelul accizelor se va modifica de 3 ori: o majorare a lor ca urmare a aplicarii legislației în vigoare de către minister, o micșorare a lor ca urmare a intrării în vigoare a legii de eliminare a supraaccizelor și încă o majorare a lor de către guvern, pentru a le ridica la nivelul minim din UE.

În urma acestor modificări, un litru de benzină și/sau motorină ar putea să se ieftinească cu 39 de bani, dacă celelalte variabile rămân constante.

viewscnt
Afla mai multe despre
accize
eliminare supraacciza
mfp