HARTĂ De la 1 iulie intră în funcțiune conducta care va permite și României să importe gaze naturale din Azerbaidjan și LNG din Grecia

HARTĂ De la 1 iulie intră în funcțiune conducta care va permite și României să importe gaze naturale din Azerbaidjan și LNG din Grecia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iun 2022

Gazoductul IGB, care leagă sistemele de transport al gazelor naturale ale Greciei și Bulgariei, va intra în funcțiune de la 1 iulie, ceea ce va permite tehnic și României să importe gaze prin conductă terestră din Azerbaidjan, dar și gaze naturale lichefiate (LNG) aduse cu vaporul și regazeificate în facilitățile specializate de profil ale Greciei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile bulgare și-au afirmat cel mai recent angajamentul pentru respectarea acestui termen la București, la întâlnirea de la finalul lunii trecute dintre premierii Nicolae Ciucă și Kiril Petkov.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Renault face lumină în privința viitorului mărcii Dacia și al Uzinei de la Mioveni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Renault face lumină în privința viitorului mărcii Dacia și al Uzinei de la Mioveni

De aasemenea, cum a anunțat Profit.ro, o delegație a României, cu guvernanți și marile companii de stat din petrol și gaze, a plecat spre Azerbaidjan pentru a negocia surse alternative de energie.

Cele două țări au mai făcut un pas înspre punerea în funcțiune a interconectorului, după ce autoritățile de reglementare în energie din Grecia și Bulgaria au elaborat și adoptat un draft comun de decizie de certificare ca operator de transport și sistem independent a companiei mixte de proiect care a construit gazoductul IGB Komotini – Stara Zagora, ICGB, controlată în proporții egale de Bulgarian Energy Holding și IGI Poseidon din Grecia, scrie Euractiv.

Draftul, adoptat în procedură accelerată, din cauza situației extrem de complicate de pe piața europeană a gazelor ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, va fi trimis acum Comisiei Europene, care trebuie să-l aprobe înainte ca decizia să intre în vigoare, mai ales că aceasta acordă anumite derogări de la legislația europeană cu privire la accesul terților la conductă, reglementarea tarifelor și obligația de separare a activităților (unbundling).

Decizie istorică luată de organizatorii de la Wimbledon: apelativele \ CITEȘTE ȘI Decizie istorică luată de organizatorii de la Wimbledon: apelativele "Domnișoară” și "Doamnă” nu se mai folosesc

"Sperăm acum că și Comisia Europeană va acționa rapid pentru a face posibilă finalizarea procedurii de certificare în condițiile unui deadline optimizat", au transmis șefii celor doi acționari ai ICGB, într-o declarație comună.

Capacitatea de transport a IGB este de 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an și ar putea fi majorată la 5 miliarde, cu condiția instalării unor stații suplimentare de comprimare cu putere mare. Jumătate din capacitate a fost rezervată de către Bulgargaz, iar cealaltă va fi scoasă la licitație pe piața liberă.

Ungaria spune \ CITEȘTE ȘI Ungaria spune "stop" șoferilor străini: vinde benzină și motorină la preț redus doar maghiarilor

Gazoductul este esențial în primul rând pentru Bulgaria, căreia Rusia i-a întrerupt livrările de gaze, ca urmare a refuzului Sofiei de a plăti facturile de consum în ruble. În iulie, bulgarii așteaptă două transporturi de LNG din SUA, despre care oficialitățile au afirmat că vor avea prețuri mai mici decât cele practicate de Gazprom, fără să dea detalii.

La finalul lunii trecute, AGA companiei de stat Romgaz a aprobat achiziționarea de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare externă pentru încheierea de contracte de import de gaze, și prin conducte, și LNG, inclusiv din afara UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
importuri gaze azerbaijan
importuri lng grecia
gaze interconector bulgaria-grecia