EXCLUSIV O delegație a României, cu guvernanți și marile companii de stat din petrol și gaze, a plecat spre Azerbaidjan pentru a negocia surse alternative de energie. Chiar în ziua embargoului anunțat de UE importului de țiței rusesc

EXCLUSIV O delegație a României, cu guvernanți și marile companii de stat din petrol și gaze, a plecat spre Azerbaidjan pentru a negocia surse alternative de energie. Chiar în ziua embargoului anunțat de UE importului de țiței rusesc

Traseul gazelor azere către Europa, prin intermediul conductei TAP-TANAP

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 iun 2022

O delegație din care fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, și reprezentanți ai principalelor companii de stat din domeniul petrolului și gazelor, a plecat marți, ziua în care Uniunea Europeană a anunțat impunerea unui embargo importului de țiței din Rusia, în Azerbaidjan pentru a negocia asigurarea de surse alternative de energie, conform informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Din delegație fac parte atât reprezentanții Romgaz și Transgaz, dar și cei ai companiilor din domeniul infrastructurii petroliere, Conpet și Oil Terminal, ceea ce sugerează că România este interesată și de importul de țiței azer.

La începutul lunii martie, ministrul Energiei i-a transmis omologului său din Azerbaidjan că România este interesată să importe gaze din această țară.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

"Astăzi am avut o nouă întâlnire de lucru cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan. Am discutat aplicat despre cooperarea concretă în energie, în domeniile prioritare. Am transmis că România este interesată să importe volume de gaze din Republica Azerbaidjan, având în vedere Parteneriatul Energetic Strategic consolidat dintre cele două țări. Totodată, am reiterat că în actualul context de securitate Coridorul Sudic este un factor de consolidare a securității energetice europene și mai ales un instrument mult așteptat de diversificare a aprovizionării cu gaze, Azerbaidjanul și Europa fiind acum conectate cu o legătură energetică directă, sigură și fiabilă", a precizat atunci ministrul.

Cantitățile de gaz azer care ar intra în România ar fi destinate nu numai acoperirii consumului intern, ci și a celui regional. Potrivit unor surse Transgaz, prin conducta tranzit 2 de pe Coridorul Transbalcanic pot fi tranzitate gaze prin România pe BRUA în Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Rafinăriile din România procesau în medie o treime din țiței din producția internă, o altă treime importat din Kazahstan și o treime importat din Rusia.

Cu ate cuvinte, OMV Petrom, Rompetrol și chiar și Lukoil ar trebui să identifice surse alternative cel puțin pentru țițeiul rusesc procesat până acum în rafinăriile pe care le dețin, Petrobrazi, Petromidia/Vega și Petrotel.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Azerbaidjanul exportă deja țiței în regiune, compania de stat Socar, prezentă și pe piața din România, deținând o mare rafinărie, cu o capacitate anuală de procesare 10 milioane tone, în Turcia. Aceasta a fost pusă în funcțiune în 2019, iar capacitatea sa este aproape egală cu cea cumulată a Petrobrazi și Petromidia.

Azerbaidjan se situează pe locul 22 în topul producătorilor de petrol, cu o producție de 710 mii barili/zi, de peste 10 ori mai mare decât producția autohtonă, și pe locul 25 în topul producătorilor de gaze, cu o producție anuală de 29,3 miliarde mc, de 3 ori peste cea a României.

În ceea ce privește topul statelor exportatoare, Azerbaidjanul se situează pe locul 16 la țiței și pe locul 14 la gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
azerbaidjan
transgaz
romgaz
oil terminal
conpet