Hidroelectrica a câștigat și ultimele procese cu “băieții deștepti” din energie

Hidroelectrica a câștigat și ultimele procese cu “băieții deștepti” din energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2016

Curtea de Apel București a menținut integral hotărârile Tribunalului și a respins irevocabil pretențiile contestatorilor, după ce Tribunalul București a dat în fond câștig de cauză producătorului de energie Hidroelectrica și fostului său administrator judiciar, Euro Insol, și în toate acțiunile formulate de traderii de energie Energy Holding și Alpiq, de producătorii Alro, Elsid, Electrocarbon și de contractorii Romelectro și Andritz, a anunțat marți Euro Insol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ultimii „băieți deștepți din energie” pierd astfel definitiv procesele cu Hidroelectrica, prin care cereau daune de peste 100 de milioane de euro, arată Euro Insol, scrie News.ro.

„Suntem aproape de finalul unei bătălii judiciare întinsă pe o perioadă de peste patru ani și care a făcut obiectul a peste 150 de procese instrumentate în fața Tribunalului București, a Curții de Apel București sau a Inaltei Curți de Casație și Justiție. Prin aceste acțiuni ‚băieții deștepți’ vroiau să obțină anularea denunțării contractelor de către administratorul judiciar și continuarea în aceleași condiții vădit detrimentale pentru Hidroelectrica a acestor contracte până în 2018, respectiv 2019”, a declarat avocatul Remus Borza, care controlează Euro Insol.

Potrivit fostului administrator judiciar, în perioada 2006-2012, Hidroelectrica a fost prejudiciată cu peste 1 miliard euro.

„În subsidiar traderii de energie cereau instanțelor de judecată 600 de milioane de euro reprezentând daune pentru denunțarea acestor contracte frauduloase. Pe 19 ianuarie 2018 se vor judeca recursurile ‚băieților deștepți’ la închiderea procedurii insolvenții Hidroelectrica. Atunci sperăm să punem punct unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria post decembristă a României”, a spus Borza.

EXCLUSIV Gigantul american ExxonMobil se judecă cu o firmă de apartament din Delfinului pe un cuvânt din dicționar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american ExxonMobil se judecă cu o firmă de apartament din Delfinului pe un cuvânt din dicționar

Printr-o decizie din 13 decembrie, instanța a respins recursul declarat de Energy Holding împotriva sentinței prin care i-au fost respinse de către Tribunal pretențiile de 91 milioane lei formulate împotriva Hidroelectrica.

Energy Holding pretindea această sumă cu titlu de despăgubiri pentru faptul că în anul 2011, atunci când Hidroelectrica a activat clauza de forță majoră pe toate contractele bilaterale din cauza unei secete cu efecte dezastruoase, producătorul nu i-a livrat întreaga cantitate de energie electrică contractată.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a respins și recursul formulat de producătorul de aluminiu Alro împotriva sentinței prin care Tribunalul i-a respins contestația formulată împotriva măsurii de aplicare a clauzei de forță majoră în 2012.

Printr-o decizie civilă din 10 noiembrie, Curtea de Apel a respins irevocabil și pretențiile de 129,6 milioane lei formulate împotriva Hidroelectrica de către producătorul de aluminiu pentru seceta din 2011.

În plus, printr-o decizie din 20 decembrie, Curtea de Apel București a respins irevocabil și pretențiile de 18 milioane lei formulate de Electrocarbon împotriva Hidroelectrica, pentru diminuarea cantității de energie electrică livrată în 2011 din cauza secetei.

Tot în 13 decembrie, Curtea de Apel București a menținut și măsura Euro Insol de denunțare a unor amendamente la contractul de retehnologizare încheiat cu Andritz Hydro pentru Porțile de Fier II.

Cele două amendamente denunțate de administatorul judiciar Euro Insol prevedeau retehnologizarea de către Andritz a centralei Gogoșu, parte din sistemul hidroenergetic Porțile de Fier II, pentru 54,5 milioane euro, sumă la care Andritz ar fi dorit să adauge încă 16,5 milioane euro cu titlu de ajustări și lucrări suplimentare. 

Curtea de Apel București, printr-o decizie civilă din 29 noiembrie, a respins de asemenea recursul traderului Alpiq Romenergie împotriva sentinței pronunțată în martie 2016 prin care Tribunalul București respingea cererea de acordare a unor despăgubiri de 215,7 milioane lei pentru denunțarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractului din 3 aprilie 2008.

Totodată, prin deciziile din 20 decembrie, Curtea de Apel București a respins și pretențiile de 68 milioane lei formulate împotriva Hidroelectrica de către asocierea Romelectro-Hidroconstrucția-ISPH.

Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Stănescu, Miloș Dumitru și Asociații.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica