Hidroelectrica a distribuit către acționari dividende de 1,134 miliarde lei, adică 90% din profitul obținut în anul 2017

Hidroelectrica a distribuit către acționari dividende de 1,134 miliarde lei, adică 90% din profitul obținut în anul 2017
scris 27 iul 2018

Producătorul de energie Hidroelectrica a distribuit vineri către acționari 90% din profitul obținut în anul 2017. Dividendele aferente ultimului exercițiului financiar se ridică la 1,134 miliarde lei, din care 0,908 miliarde lei merg către statul român, reprezentat de Ministerul Energiei, iar 0,226 miliarde lei către acționarul minoritar, Fondul Proprietatea.

Sumele distribuite sunt cu circa 10% mai mari decât cele aferente exercițiului financiar precedent și se datorează rezultatelor istorice obținute de Hidroelectrica în anul 2017: 3,254 miliarde lei cifra de afaceri și 1,603 miliarde lei profit net realizat în condițiile unei EBITDA de 69%, arată un comunicat al companiei.

„Rezultatele financiare excepționale ale Hidroelectrica din anul 2017 ne permit să distribuim către acționari cea mai mare sumă rezultată din dividende, din istoria societății. Performanța companiei este cu atât mai notabilă cu cât a fost obținută, așa cum știm, într-un an cu hidraulicitate scăzută.  Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare și pe seama înțelegerii foarte bune a mecanismelor și modului în care funcționează piața de energie. Ne preocupă însă sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania, astfel că am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere și alte oportunități”, spune președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, potrivit News.ro.

Compania a produs 9,345 TWh de la începutul anului, până la 30 iunie, cu circa 20% mai mult față de perioada similară a lui 2017, când au fost produși 7,783 TWh, astfel că societatea se așteaptă să depășească toate recordurile în materie de profitabilitate.

Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori CITEȘTE ȘI Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori

”Dincolo de hidraulicitatea mai bună, văd aceste performanțe ca rezultat al măsurilor strategice pe care managementul le-a implementat încă din 2017: a fost optimizată schema de personal, au fost regândite planurile de mentenanță astfel încât să nu avem capacități retrase în perioadele de vârf”, adaugă el.

Societatea are programate, pentru anul 2018, investiții în valoare de 109 milioane de euro, cele mai consistente din istoria recentă a companiei. În paralel cu acestea, Hidroelectrica intenționează sa reia finanțarea unora dintre obiectivele cu funcțiuni complexe, investiții care au fost până acum blocate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
dividende