Iarna e ca vara. Prețul gazului pentru februarie a scăzut cu peste 20% în numai 2 săptămâni

Iarna e ca vara. Prețul gazului pentru februarie a scăzut cu peste 20% în numai 2 săptămâni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 feb 2020

Perioada extrem de caldă din aceasta iarnă a condus la un nivel al consumului scăzut în condiții de supraofertă de gaze, ceea ce a cauzat o prăbușire a prețului gazului nu numai pe piețele spot, ci și pe cele la termen. Pe 28 ianuarie, de exemplu, OMV Petrom a vândut pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) 58 GWh, cu livrare în luna februarie, cu un preț de numai 72 lei/MWh, cu doar 4 lei/MWh peste cel reglementat. Pe piețele spot, prețurile medii se situează de mai mult de o lună sub cel reglementat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețuri similare pe piața la termen pentru gazul cu livrare în februarie, de maximum 75 lei/MWh, au fost înregistrate în ultima săptămână și pe platforma OPCOM.

Interesant este că, în urmă cu două săptămâni, așa cum semnalase Profit.ro, importatorul Valahia Gaz vânduse pe BRM 58 GWh, cu livrare în luna februarie, la un preț de 92 lei/MWh), în scădere cu 24,3% față de media ultimelor tranzacții similare.

OMV Petrom a vândut mai multe gaze decât Romgaz, deși producția sa a scăzut mai accentuat. Explicația CITEȘTE ȘI OMV Petrom a vândut mai multe gaze decât Romgaz, deși producția sa a scăzut mai accentuat. Explicația

La numai o săptămână, același importator vindea o cantitate similară tot cu livrare în luna februarie cu 85 lei/MWh, pentru ca, după numai o săptămână, OMV Petrom să vândă tot 58 GWh cu un preț de 72 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, în două săptămâni, prețul gazului cu livrare în luna februarie a scăzut pe piețele la termen cu peste 20%, de la 92 lei/MWh la 72 lei/MWh.

Ultimele tranzacții pe piețele spot au fost efectuate duminică la prețuri de 60,5 lei/MWh, pe piața intrazilnică, și de 67,8 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare.

Explicația scăderii prețurilor atât pe piețele la termen, cât și pe cele spot, este raportul dezechilibrat dintre ofertă și cerere de pe piață, raport afectat și de vremea extrem de caldă din ultimele săptămâni.

Astfel, ca și cum n-ar fi fost suficient faptul că oricum era caracterizată de supraofertă (producție, importuri plus un nivel extrem de ridicat de gaze înmagazinate), vremea a redus și nivelul consumului.

România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase CITEȘTE ȘI România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase

Sâmbătă, de exemplu, consumul intern se ridica la 462 GWh/zi, acoperit din producția internă (275 GWh/zi), retrageri din depozite (92 GWh/zi) și importuri (108 GWh/zi, din care 50 GWh/zi din Ungaria și 58 din Ucraina). Diferența dintre intrări (producție, extrageri și importuri) și ieșiri (consum), de 13 GWh/zi a fost "depozitată" în conductele Transgaz.

În prezent, în depozitele operate de Depogaz Ploiești (Romgaz) se află depozitată o cantitate de 21, 29 TWh, iar în cel operat de Depomureș (Engie) 2 TWh. În total 23,29 TWh, nivelul pe care de obicei în stabilește Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru o întreagă iarnă.

Spre comparație, pe 3 februarie 2019, în depozitele din România era înmagazinată o cantitate de gaze de aproape trei ori mai redusă, de 8 TWh.

Producătorii români, dintre care Romgaz și OMV Petrom sunt cei mai importanți, cu o cotă de piață de peste 95%, sunt obligați ca, până la începutul unii iulie, să vândă gaz către furnizori în vederea alimentării populației și CET-urilor la un preț reglementat de 68 de lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
brm
opcom pret reglementat