ICCJ a anulat mai multe probe din dosarul Romgaz și a cerut DIICOT să precizeze dacă menține decizia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei

ICCJ a anulat mai multe probe din dosarul Romgaz și a cerut DIICOT să precizeze dacă menține decizia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2018

ICCJ a decis luni că rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Nicolae, are mai multe nereguli din punct de vedere legal, considerând nule numeroase convorbiri telefonice și exclluzând din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară, precum și declarațiile experților contabili. Instanța supremă a solicitat DIICOT să remedieze neregulile constatate și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 146/D/P/2010 din 31 mai 2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de combatere a criminalității organizate, în ceea ce privește descrierea faptelor reținute prin actul de sesizare a instanței în sarcina inculpaților Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palașcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionașcu Lucia și S.C. Interagro S.A., precum și indicarea și analiza mijloacelor de probă", se arată în decizia instanței.

De asemenea a constatat nulitatea interceptării și înregistrării a numeroase convorbiri telefonice și comunicări, scrie News.ro.

"Exclude din materialul probator procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice și comunicărilor menționate anterior, precum și înregistrările acestora fixate pe suporții optici", afirmă instanța.

O altă decizie a instanței vizează raportul de expertiză financiar- contabilă din dosar, considerat nul, fiind solicittaă excluderea lui din materialul probator.

"Constată nulitatea expertizei financiar-contabilă judiciară efectuată în baza ordonanțelor nr. 146/D/P/2010 din 14 martie 2014, 31 martie 2014, 22 decembrie 2014 și 26 ianuarie 2015. Exclude din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară întocmit de experții Dumitriu Marinela și Bercaru Florian, înregistrat la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, sub nr. 707/01.10.2015. 6. Constată nulitatea audierii experților contabili Dumitriu Marinela și Bercaru Florian din data de 21 septembrie 2016. Exclude din materialul probator declarațiile experților contabili Dumitriu Marinela și Bercaru Florian din data de 21 septembrie 2016", mai arată instanța.

Declarația 600 – Finanțele au lansat documentul care introduce un nou termen de depunere. Cum explică amânarea CITEȘTE ȘI Declarația 600 – Finanțele au lansat documentul care introduce un nou termen de depunere. Cum explică amânarea

În consecință, solicită ca DIICOT să remedize neregulile constatate și să stabilească dacă menține cerea de trimitere în judecată sau cere restituirea dosarului.

"Transmite încheierea motivată Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de combatere a criminalității organizate, pentru ca, în conformitate cu dispozițiile art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei", se arată în decizia pronunțată luni în cameră de consiliu.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro S.A., și fostul ministru al Economiei Adriean Videan, alături de alte nouă persoane, au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017,  în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare.

Alături de ei sunt trimiși în judecată Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palașcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte, Ionașcu Lucia, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii au reținut că, la începutul anului 2005, inculpatul Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC INTERAGRO S.A. București a inițiat un grup infracțional organizat împreună cu Mirea Marin (fost administrator al SC INTERAGRO SA și consilier pe probleme energetice al inculpatului Niculae Ioan) și cu inculpatul Alpar Kramer, Director Comercial/Marketing în cadrul SNGN ROMGAZ S.A.

Grupul a fost sprijinit, ulterior, și de ceilalți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional, care a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta -SC INTERAGRO S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era îndrituită a le obține.

”Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit că grupul infracțional organizat a avut un lider, în persoana inculpatului NICULAE IOAN și o structură determinată, structurată pe paliere de comandă și în unele cazuri și de execuție la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză”, arată procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, membrii grupului ”au pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obține o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN ROMGAZ S.A. fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi”

Concret, mecanismul infracțional presupunea ca gazele naturale să fie însușite din patrimoniul părții civile de către persoanele cu funcții de conducere, ce au calitatea de subiecți activi, respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv INTERAGRO S.A.

„S-a reținut că scopul asumat al grupării infracționale inițiate, constituite și coordonate de către inculpatul Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC INTERAGRO SA, a fost obținerea ilegală a unor mari cantități de gaze naturale, cu precădere din producția internă la prețuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN ROMGAZ S.A. cu ceilalți parteneri de afaceri, delapidând partea civilă ROMGAZ S.A. prin însușirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridică inculpată SC INTERAGRO S.A. și reprezentantul acesteia inculpatul Niculae Ioan) a unei cantități de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoanele din conducerea unității mai sus precizate care îndeplinesc calitatea de subiecți activi ai infracțiunii de delapidare”, arată procurorii în rechizitoriu.

Astfel, grupul a avut ca scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe o mie de metri cubi de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pentru o mie de metri cubi gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

În urma probatoriului administrat s-a stabilit că activitatea grupului infracțional organizat constituit și condus de inculpatul Ioan Niculae s-a desfășurat în două etape: 2005 – 2007 și 2008 – 2010. În prima etapă, liderul grupului infracțional organizat nu a apelat la conducerea Ministerului Economiei. Obținerea discount-urilor s-a realizat, prin ,,negociereaˮ cu persoanele din conducerea SNGN ROMGAZ S.A. (directorul general IAKOB ALEXA și inculpatul KRAMER ALPAR-director comercial), fie direct de către lider sau indirect prin intermediul membrilor grupului infracțional organizat cu referire la inculpații Marian Mirea și/sau Dan-victor Alesandru, care au intermediat legătura persoanei juridice inculpate cu societatea de stat ce livrează gaze naturale.

Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi, în principal, în funcție de cantitatea preluată (de volum). Aceste discount-uri au avut valoarea totală de 8.536.289,99 lei (reprezentând aproximativ 2% din totalul discounturilor) și nu ar fi trebuit să fie acordate SC INTERAGRO SA deoarece înregistra datorii restante.

În a doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, liderul grupului infracțional organizat, respectiv inculpatul Ioan Niculae, a folosit influența sa ca puternic om de afaceri din România și a apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, urmărind obținerea de profituri tot mai mari.

În perioada respectivă, s-a urmărit și obținut majorarea discounturilor și implicit s-au obținut sume mai mari de bani ca produs al infracțiunii scop a grupului infracțional organizat. În această perioadă, grupul infracțional organizat a fost sprijinit de către reprezentanți din Ministerul Economiei, iar discounturile au fost majorate.

Complicitatea funcționarilor din cadrul Ministerului Economiei a constat în emiterea Ordinelor și elaborarea și susținerea pentru aprobare a Memorandumurilor ministeriale cu consecința pronunțării hotărârilor AGA – SNGN ROMGAZ SA și a celorlalte dispoziții privind vânzarea gazelor naturale cu includerea discounturilor.

”Prin acțiunile de mai sus s-a realizat scopul grupului infracțional organizat, de însușire a gazelor naturale din patrimoniul SNGN ROMGAZ SA și de trecere a lor în patrimoniul SC INTERAGRO SA, prin acordarea unor mari discounturi de preț, chiar în situația în care SC INTERAGRO SA nu a îndeplinit condițiile inserate în respectivele acte, condiții care oricum trebuiau a fi îndeplinite cumulativ. Condițiile erau următoarele: să dețină calitatea de consumator întreruptibil, să aibă un anume consum lunar de gaze  naturale și să nu înregistreze datorii față de SNGN ROMGAZ SA”, se mai arată în rechizitoriu.

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri în valoare totală de 274.094.041 lei, acestea fiind acordate prin crearea aparențelor de îndeplinire cumulativă a unor condiții (una dintre acestea fiind aceea de consumator întreruptibil), condiții pe care SC INTERAGRO SA nu le-a îndeplinit cumulativ pe toate perioadele de acordare discounturilor. În mod concret, din probele administrate în cauză, a rezultat că inculpatul Niculae a făcut demersuri, pentru realizarea scopului grupului infracțional organizat, la nivelul conducerii Ministerului Economiei, ce a avut ca rezultat faptul ca ministerul de resort, în calitate de acționar majoritar la partea civilă SNGN ROMGAZ SA, să emită ordine și să inițieze/elaboreze Memorandumuri.

”Prin emiterea ordinelor de ministru și prin elaborarea, susținerea spre aprobare a Memorandumurilor s-a încercat crearea unei aparențe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal, nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate, aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susține realizarea scopului pentru care grupul infracțional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilități au fost acordate exclusiv pentru susținerea interesului SC INTERAGRO S.A., (obținerea de beneficii materiale) facilități care s-au întemeiat pe influențele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcționarilor guvernamentali, rezultă și din împrejurarea că ceilalți doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureș SA Târgu Mureș și Electrocentrale-Elcen- București S.A. nu au beneficiat, necondiționat, de reduceri de preț în aceeași perioadă, deși datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC INTERAGRO SA”, precizează procurorii.

Aceștia evidențiază faptul că ”în domeniul gazelor naturale în perioada în care inculpatul Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (n. decembrie 2008 - octombrie 2010) a fost inițiată și aprobată în Guvern, Ordonanța de urgență nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producție internă, al căror cost era cuprins între 1/4 și 1/3 din prețul gazelor naturale din import”.

"Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparența legalității și opozobilității erga omnes, s-au creat modalități de realizare a scopului infracțional, acordându-se reduceri comerciale, precum și posibilitatea/dreptul de achiziționare de gaze naturale doar din producția internă la care a avut acces SC INTERAGRO SA, aproape în mod necondiționat, fără îndeplinirea cumulativă și efectivă a condițiilor prevăzute în acestea”, susțin procurorii.

Încă din anul 2003, SNGN ROMGAZ SA a livrat gaze naturale către persoana juridică inculpată SC INTERAGRO SA, perioadă ce nu a făcut obiectul cercetărilor deoarece nu au fost evidențiate elemente de ilegalitate, iar vânzarea gazelor naturale s-a realizat în baza unor contracte fără acordarea de discount-uri. S.C. INTERAGRO SA a achiziționat de la SNGN ROMGAZ SA, în baza contractelor de vânzare, actelor adiționale la acestea și contractelor de tranzacție, gaze naturale. Gazele naturale achiziționate au  fost, fie comercializate prin practicarea unui adaos comercial, fie utilizate/livrate în baza încheierii unor contracte de procesare (similar contractelor de lohn în sensul că INTERAGRO S.A a furnizat materia primă: gazele naturale și a obținut în urma prelucrării îngrășămintele chimice: amoniac și uree) cu un număr de șase combinate chimice. În concret, în perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acțiunile concertate ale membrilor grupului infracțional organizat, inculpata persoana juridică SC INTERAGRO SA București, neîndeplinind în mod concret condițiile cumulative din ordinele și normativele emise la nivel ministerial sau încercând să creeze o aparență de legalitate privind îndeplinirea condițiilor, a prejudiciat  partea civilă SC ROMGAZ S.A. cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor”, mai spus procurorii.

Aceștia precizează că în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
iccj
romgaz
diicot