Începe procesul prin care gigantul nuclear de stat al Ucrainei încearcă să recupereze din România facturi neîncasate de milioane de euro pentru exporturi de energie

Începe procesul prin care gigantul nuclear de stat al Ucrainei încearcă să recupereze din România facturi neîncasate de milioane de euro pentru exporturi de energie

Centrala nucleară Khmelnytskyi a Energoatom. Sursă foto: https://energoatom.com.ua/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iun 2024

Procesul prin care compania de stat Energoatom din Ucraina încearcă să obțină recunoașterea în justiția românească a unei decizii arbitrale internaționale de recuperare a unei creanțe restante, prezentată ca fiind de milioane de euro, de la un client din România, pentru electricitate care ar fi fost exportată  în vârful crizei energetice din vara anului 2022, primul an de război, va începe în curând, după soluționarea unui conflict de competență între 2 instanțe locale. Energoatom operează toate centralele nucleare ale țării vecine, aflată sub agresiunea militară a Rusiei, cu putere instalată însumată de aproape 14.000 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Energoatom este un gigant cu încasări din vânzări de curent electric de 4,7 miliarde euro anul trecut, cu 30% mai mari decât în 2022, și asta fără aportul celei mai mari unități de producție de energie nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, intrată sub controlul ocupantului rus la scurt timp după invazie. Două treimi din sumă au provenit din vânzări la prețuri reglementate pentru satisfacerea consumului populației, Energoatom având obligație legală de serviciu public.

Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-au încheiat fără un acord CITEȘTE ȘI Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-au încheiat fără un acord

Compania ucraineană a încheiat pe 5 august 2022, prin subsidiara sa Energoatom Trading, un acord de export de electricitate în România cu un trader și furnizor privat local, care obținuse licență de profil de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu doar 9 luni înainte, în noiembrie 2021.

Acordul prevedea livrări de energie electrică la granița Ucraina-România, în cursul lunii august 2022, în cantitate maximă de până la 44.640 MWh, la prețul de 609 euro/MWh, adică aproape 3.000 lei/MWh. Luna respectivă a reprezentat vârful crizei energetice generate de război, pe piața spot a zilei următoare (PZU) de la București consemnându-se un preț mediu lunar de 2.400 lei/MWh. Pe 30 august 2022 s-a înregistrat recordul zilnic istoric pe PZU din România, cu o cotație medie de 3.600 lei/MWh.

Pentru comparație, în aprilie 2024, prețul mediu de pe PZU a fost de sub 300 lei/MWh.

FOTO & VIDEO Un automobil Jaguar cu o istorie tulbure, creat pentru Regele Mihai și care i-a aparținut Principelui Nicolae - vândut la Londra. A supraviețuit comunismului, iar după 1989 a ajuns, pe căi necunoscute, în Ungaria și Marea Britanie CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Un automobil Jaguar cu o istorie tulbure, creat pentru Regele Mihai și care i-a aparținut Principelui Nicolae - vândut la Londra. A supraviețuit comunismului, iar după 1989 a ajuns, pe căi necunoscute, în Ungaria și Marea Britanie

Energoatom susține că i-a livrat efectiv clientului său român o cantitate de 7.858 MWh de energie în perioada 11-18 august 2022, emițându-i facturi de 3,61 milioane euro, din care acesta ar fi achitat însă numai 1,13 milioane euro, rămânând de plată o restanță de circa 2,48 milioane euro. În lunile care au urmat, clientul nu ar fi contestat obligația de plată, dar nici nu și-ar fi îndeplinit-o, conform sursei citate.

Iar întrucât nu s-a putut ajunge la o înțelegere amiabilă privind stingerea datoriei, în februarie 2023, Energoatom și-a reclamat contrapartea la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Camerei de Comerț din Stockholm și a obținut în august anul trecut o sentință prin care aceasta a fost obligată să-i plătească în total aproape 3 milioane euro, reprezentând restanța de plată pentru energia livrată, plus dobânzi, penalități și cheltuieli de arbitraj.

Premierul britanic anunță că va reintroduce serviciul militar obligatoriu în cazul unei victorii a partidului său în alegerile legislative din iunie CITEȘTE ȘI Premierul britanic anunță că va reintroduce serviciul militar obligatoriu în cazul unei victorii a partidului său în alegerile legislative din iunie

Numai că, înainte de pronunțarea sentinței arbitrale, în mai 2023, clientul și-a cerut insolvența în România, instanța de judecată admițând cererea luna următoare, în iunie. Celor de la Energoatom le-a fost admisă creanța de aproape 3 milioane euro doar sub condiție suspensivă, depinzând de recunoașterea în România a sentinței arbitrale de la Stockholm, potrivit documentelor insolvenței. Astfel că, până la eventuala recunoaștere, Energoatom nu poate vota în comitetul și adunarea creditorilor, deși deține peste 97% din totalul masei credale. 

Ucrainenii au făcut solicitare de recunoaștere a verdictului arbitral în noiembrie 2023, însă procedura a trenat până de curând, din cauza unui conflict de competență între instanțele românești. Acesta a fost soluționat pe 24 mai, astfel că procesul va începe în curând, la Tribunalul București.

VIDEO&FOTO Urmașă a gigantului Cehoslovaciei comuniste, care s-a luptat cu Musk pe Tesla, pe final cu investiția de 100 milioane euro în România, anunțată de Profit.ro. Co-fondatorul Marinus și-a transferat participația pe firmă CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Urmașă a gigantului Cehoslovaciei comuniste, care s-a luptat cu Musk pe Tesla, pe final cu investiția de 100 milioane euro în România, anunțată de Profit.ro. Co-fondatorul Marinus și-a transferat participația pe firmă

Clientul român despre care Energoatom Ucraina susține că are restanțe la plată este societatea A+++ Stream Energy And Gas SA. Aceasta a fost înființată în 2018 la București, sub denumirea PTRC Logic Land SRL, de către Cristian-Alexandru Pătrașcu, în calitate de asociat și administrator unic, potrivit termene.ro. La început, firma avea ca obiect principal de activitate ″Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe″.

După 2 ani, în august 2020, a fost schimbată denumirea, forma de organizare și obiectul principal de activitate, firma devenind A+++ Stream Energy And Gas SA și ocupându-se de atunci de comercializarea energiei electrice. De asemenea, Cristina Pătrașcu a preluat 50% din capital. În noiembrie 2021, compania a primit licență de furnizare a energiei electrice de la ANRE.

Statul rus își extinde controlul asupra unei părți din ce în ce mai mari din industria cerealelor CITEȘTE ȘI Statul rus își extinde controlul asupra unei părți din ce în ce mai mari din industria cerealelor

Către finalul lunii iulie 2022, cu puțin timp înainte de perfectarea contractului de import de energie de la Energoatom, controlul asupra A+++ Stream Energy And Gas SA a fost preluat de către ucraineanul cu cetățenie română Iurie Taghilțev, cu 80% din acțiuni, el devenind și administrator unic. În firmă a intrat atunci și Costel Gheorghe, cu 10%, iar Cristian și Cristina Pătrașcu au rămas cu câte 5%. Între timp, ultimii doi s-au retras, iar din mai 2023, au rămas ca acționari Taghilțev (90%), acum administrator special al companiei insolvente, și Gheorghe (10%).

Iurie Taghilțev a mai fost asociat, alături de Nina Pocropivna, la o firmă de comerț cu amănuntul din București, Agro Spot SRL, cu rulaj anual care nu a depășit niciodată 200.000 lei, înființată în 2016 și radiată în 2021. Costel Gheorghe mai este asociat în prezent, cu 10% din capital, la un trader de energie momentan inactiv, Tradenergy Solution SRL.

Guvernul semnează cu constructori turci un contract de aproape un miliard de lei pentru un nou tronson din Autostrada Transilvania CITEȘTE ȘI Guvernul semnează cu constructori turci un contract de aproape un miliard de lei pentru un nou tronson din Autostrada Transilvania

În august 2022, după perfectarea înțelegerii de achiziție de energie cu Energoatom, A+++ Stream Energy And Gas SA s-a înscris pentru tranzacționare pe platforma spot PZU de la OPCOM, de unde s-a retras din proprie inițiativă începând cu 1 ianuarie 2023. În 2022, compania a înregistrat pierderi de 2,4 milioane lei, la venituri totale de 18,3 milioane lei. Anul trecut, pierderile au fost de circa 683.000 lei, la venituri de 247.000 lei.

În anii anteriori, rulajele firmei au fost zero (2021), 11.600 lei (2020), 272.531 lei (2019) și zero (2018). 

DNA a contestat decizia Tribunalului București de a suspenda recuperarea prejudiciului în dosarul Voiculescu - Institutul de Cercetări Alimentare CITEȘTE ȘI DNA a contestat decizia Tribunalului București de a suspenda recuperarea prejudiciului în dosarul Voiculescu - Institutul de Cercetări Alimentare

Conform datelor din dosar, printre cauzele insolvenței A+++ Stream Energy And Gas SA s-ar fi numărat și un contract de cumpărare de panouri fotovoltaice și accesorii de profil încheiat de firma românească în ianuarie 2023 cu compania turcă Epicentre Group Makine. A+++ Stream Energy And Gas SA le-ar fi achitat turcilor un avans, însă nu ar fi primit bunurile comandate și nici nu i-ar fi fost restituită suma plătită, luându-se în calcul intentarea unui proces în Turcia pentru rezolvarea situației.

Pe site-ul propriu, A+++ Stream Energy And Gas SA spune că se ocupă și cu administrarea și operarea de parcuri fotovoltaice și eoliene deținute de terțe părți.

viewscnt
Afla mai multe despre
energoatom ucraina
centrale nucleare ucraina
export energie electrică ucraina românia
tranzacții energie ucraina românia