Industria energetică cere Guvernului majorarea prețurilor plafonate la electricitate, reducerea numărului de beneficiari și a consumului acestora

Industria energetică cere Guvernului majorarea prețurilor plafonate la electricitate, reducerea numărului de beneficiari și a consumului acestora
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2022

Producătorii, furnizorii și distribuitorii de energie electrică solicită autorităților, printr-o scrisoare, modificarea legislației în vigoare prin majorarea plafoanelor de preț final, reducerea numărului de consumatori beneficiari ai acestor plafoane și a consumului acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

″Pentru diminuarea impactului bugetar generat de schemele de sprijin a consumatorilor prevăzute in OUG 27/2022, se impune reconsiderarea de urgenta, a valorii plafoanelor de pret facturat clientilor finali de energie electrica si gaze naturale prevazute in OUG 27, a numarului si categoriilor de beneficiari, si reducerea cu 15% a volumului de energie consumata pentru care se aplica preturile plafonate, in linie cu recomandarea Comisiei Europene″, se arată în documentul citat, semnat de Asociația Producătorilor de Energie Electrică din România (HENRO), Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și Centrul Român al Energiei (CRE).

Organizațiile prezintă trei variante de majorare a plafoanelor.

Opțiunea 1

Prețurile plafonate la energie electrică s-ar majora de la 0,68 lei/kWh la 1,25 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh și de la 0,8 lei/kWh la 1,37 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

Europa se pregătește pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia CITEȘTE ȘI Europa se pregătește pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia

″Pentru clienții noncasnici propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh. În această variantă, numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate rămâne neschimbat, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 2,35 miliarde lei″, scrie în scrisoare.

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la circa 300.000 la cca 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2.5 miliarde lei, în categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidențiali. Cumulat, celor două măsuri ar conduce la o reducere a efortului bugetar de circa 4,85 miliarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de circa 900 lei/MWh, față de circa 330 lei/MWh, cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculat pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție. Valoarea totală a unei facturi lunare va crește de la 68 lei la 125 lei în cazul clienților cu un consum de până la 100 kWh/luna, respectiv de la 240 lei la 411 lei pentru un consum de 300 kWh/luna.

Opțiunea 2

Pentru consumatorii casnici, renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 100 kWh, consumul ce depășește această valoare urmând a fi facturat cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300kWh/lună.

DOCUMENT Romgaz schimbă numele subsidiarei ExxonMobil preluată cu peste 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep. Se mai gândește dacă o lasă în Bahamas sau o aduce în România CITEȘTE ȘI DOCUMENT Romgaz schimbă numele subsidiarei ExxonMobil preluată cu peste 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep. Se mai gândește dacă o lasă în Bahamas sau o aduce în România

″Valoarea plafonului propunem a se situa la nivelul valorii de 1.25 lei/kWh (similar primei tranșe din opțiune 1). Pentru clienții noncasnici, propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh″, se menționează în document.

Potrivit semnatarilor, în această varianta, numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate pentru primii 100 kWh rămâne neschimbat, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 2,55 miliarde lei.

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la circa 300.000 la circa 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2.5 miliarde lei, în categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidențiali.

Cumulat, celor două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 5,05 miliarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023. Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de circa 900 lei/MWh, față de circa 330 lei/MWh cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculat pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție.

Opțiunea 3

Pentru consumatorii casnici, se propune renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 150 kWh.

″Valoarea plafonului propunem a se situa la nivelul valorii de 1,25 lei/kWh (similar primei tranșe din opțiune 1) Pentru consumatorii casnici care nu se încadrează în această limita de 150 kWh/luna, întregul consum se facturează cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh/luna. Pentru clienții noncasnici, propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh″, explică organizațiile profesionale ale sectorului energetic.

Orbán a vrut să cumpere un miliard de metri cubi de gaze naturale de la ruși, dar deocamdată a obținut doar 52 de milioane CITEȘTE ȘI Orbán a vrut să cumpere un miliard de metri cubi de gaze naturale de la ruși, dar deocamdată a obținut doar 52 de milioane

În această variantă, numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate în limita a 150 kWh/luna este de circa 75 - 80% din totalul consumatorilor casnici, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 3,75 miliarde lei

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la circa 300.000 la circa 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2,5 miliarde lei, în categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidențiali.

Cumulat, celor două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 6,25 miliarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de circa 900 lei/MWh, față de circa 330 lei/MWh, cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculat pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze