INFOGRAFIC Convergența prețurilor a condus la dispariția atât a importurilor, cât și a exporturilor de gaze dintre Ungaria și România

INFOGRAFIC Convergența prețurilor a condus la dispariția atât a importurilor, cât și a exporturilor de gaze dintre Ungaria și România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 ian 2021

Convergența prețurilor gazelor de pe bursele maghiară (CEEGEX) și română (BRM) a condus la dispariția fluxurilor de gaze pe granița dintre cele 2 state la finalul lunii noiembrie, atât într-un sens, cât și în celălalt, reiese din raportul agenției de reglementare a domeniului de la Budapesta, MEKHm analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit agenției maghiare, în luna noiembrie, nu numai că exporturile de gaze către România au dispărut în totalitate, însă și fluxurile în sens invers, importurile, s-au redus la o pătrime din importurile efectuate în luna octombrie.

MEKH susține că, în noiembrie, media importurilor efectuate din România a fost de 4 GWh/zi.

Exporturile din lunile octombrie și noiembrie către România au fost practic nule, în timp ce importurile au scăzut de la 550 GWh la 107 GWh.

“Fluxurile comerciale au fost limitate de convergența prețurilor de pe cele două burse, BRM și CEEGEX”, susține MEKH.

Așa cum a relatat Profit.ro, în raportul pe luna precedentă, MEKH susținea că “utilizarea punctului de ieșire către România a dispărut aproape în totalitate începând cu luna septembrie, în pofida faptului că, pentru punctul de interconectare de la Csanadpalota, capacitățile de transport au fost rezervate în totalitate. Dispariția exporturilor (către România - n.r.) au fost influențate de adoptarea de către autoritățile române a mai multor măsuri de liberalizare a pieței începând cu luna iulie, ceea ce a condus la dispariția diferenței de preț (până în acel moment favorabilă pieței maghiare - n.r.)”.

Potrivit OMV Petrom, introducerea programului obligatoriu de ofertare a pieței gazelor a bulversat piața din România: “În iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale(GRP). Ulterior au fost implementate o serie de modificări legate de obligațiile producătorilor, ceea ce a generat volatilitate în domeniul reglementărilor și a pus presiune asupra prețurilor gazelor naturale”.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
export
gaze
pret
brm
ceegex