INFOGRAFIC România a început să exporte curent peste Prut, după sincronizarea sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu cele din Europa de Vest

INFOGRAFIC România a început să exporte curent peste Prut, după sincronizarea sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu cele din Europa de Vest

Foto dreamstime.com

scris 17 mar 2022

România a început să exporte fizic energie electrică în Republica Moldova, după ce sistemul energetic al Ucrainei și cel al Chișinăului, care depinde în măsură covârșitoare de primul, au fost sincronizate miercuri cu cele din Europa de Vest, administrate de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.

În dimineața zilei de joi, România a exportat energie în Republica Moldova la puterea de 375,3 MW, iar aceasta exporta la rândul ei în Ucraina, la 312,1 MW.

Boc și-a scos la licitație metroul CITEȘTE ȘI Boc și-a scos la licitație metroul

Per total, la ora respectivă, soldul sistemului energetic național românesc era de export, cu producție de 7.132 MW și consum de numai 6.343 MW. Peste 27% din producție a fost asigurată de parcurile eoliene, grație intensității favorabile a vântului.

Până acum, între Republica Moldova și România nu aveau loc schimburi transfrontaliere de energie, cele două sisteme energetice nefiind interconectate, deși există planuri vechi în acest sens. Asta pentru că sistemul românesc este parte a zonei sincrone occidentale ENTSO-E, iar cel basarabean era inclus, până de curând, în zona ex-sovietică, fiind sincronizat cu cele din Rusia și Belarus, alături de sistemul ucrainean.

ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018

Sistemul energetic național al Ucrainei, secondat de cel al Republicii Moldova, a finalizat cu succes testul tehnic de operare în regim de izolare completă derulat în perioada 24-26 februarie 2022 și ar fi trebuit să se reconecteze cu cele din Rusia și Belarus, însă din cauza invaziei ruse în Ucraina, s-a decis că reconectarea nu se va mai face. În condiții normale, sincronizarea cu rețelele de electricitate rusă și bielorusă, care datează din epoca sovietică, ar fi trebuit să înceteze doar de anul viitor.

"Ca urmare a solicitărilor de sincronizare de urgență ale Ucrainei și Republicii Moldova din 27 și 28 februarie, operatorii de transport și sistem din Europa continentală au convenit să înceapă pe 16 martie 2022 sincronizarea de probă a sistemului energetic al Europei continentale cu cele din Ucraina și Republica Moldova. Această accelerare a proiectului de sincronizare aflat în derulare din 2017 a fost posibilă grație studiilor efectuate anterior și adoptării de măsuri de reducere a riscurilor", a transmis ENTSO-E.

Vreți să fiți însoțitor de zbor? Wizz Air angajează din nou în România CITEȘTE ȘI Vreți să fiți însoțitor de zbor? Wizz Air angajează din nou în România

Potrivit sursei citate, operatorii de transport și sistem din Europa continentală, printre care se numără și Transelectrica din România, sprijină acum stabilitatea sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova, în urma unei analize pozitive care a confirmat că sincronizarea de urgență este fezabilă din punct de vedere tehnic, cu ajutorul unor măsuri de asigurare a funcționării sigure a sistemelor energetice.

"Este un moment istoric, care reprezintă mai mult decât o garanție de dezvoltare a sectoarelor energetice din Ucraina și Europa. Acest pas va da Ucrainei posibilitatea de a primi energie dacă agresorul (Rusia – n.r.) va continua să ne distrugă infrastructura energetică și astfel de a menține stabilitatea operării sistemului energetic. Le suntem recunoscători partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în aceste vremuri dificile. Ne-am pregătit pentru sincronizare timp de 5 ani, asigurând starea tehnică corespunzătoare a sistemului energetic ucrainean. Acesta și-a dovedit reziliența funcționând optim în condiții de izolare în timpul agresiunii militare ruse. După război, sincronizarea va deschide mari oportunități, atât pntru Ucraina, cât și pentru Europa, de dezvoltare a piețelor de energie, de tranziție la surse regenerabile și de întărire a securității energetice europene", a transmis operatorul de transport și sistem ucrainean, Ukrenergo.

Șeful BMW Group - majorare de salariu cu aproape 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Șeful BMW Group - majorare de salariu cu aproape 10 milioane euro

Potrivit ENTSO-E, operatorii de transport și sistem din Europa continentală au identificat o serie de riscuri ale sincronizării de urgență cu sistemele energetice din Ucraina și Republica Moldova, legate de protecție, stabilitate dinamică, operațiuni, piețe, juridice, de reglementare și IT, inclusiv cu privire la securitatea cibernetică.

"În aceste condiții, au fost întreprinse o serie de acțiuni extraordinare, cu sprijinul tuturor părților implicate și al autorităților. Se prevede că situația va fi monitorizată non-stop sub toate aspectele și sunt planificate măsuri adecvate în funcție de evoluția situației din Ucraina", a precizat organizația.

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie republica moldova
import energie ucraina
sincronizare sisteme energetice ucraina republica moldova entso-e