ING nu va mai finanța noi proiecte de petrol și gaze

ING nu va mai finanța noi proiecte de petrol și gaze
scris 23 mar 2022

Grupul bancar olandez ING Groep NV nu va mai finanța noi proiecte din domeniul petrolului și gazelor naturale, a declarat miercuri pentru Reuters directorul responsabil pentru sectorul energetic în cadrul ING, Michiel de Haan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

ING devine astfel una dintre primele mari bănci mondiale care decide să nu mai finanțeze proiecte de petrol și gaze și crește presiunile asupra altor bănci să dea curs apelului lansat anul trecut de Agenția Internațională a Energiei (IEA) privind oprirea finanțării pentru noi proiecte de combustibili fosili, în ideea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Michiel de Haan a dezvăluit pentru Reuters că ING nu va mai finanța proiecte de petrol și gaze aprobate după data de 31 decembrie 2021 dar va finanța în continuare firme din sectorul energetic. de Haan a precizat că ING a început deja să își reducă finanțarea pentru industria de petrol și gaze, pentru ca în paralel să majoreze împrumuturile pentru energiile regenerabile.

"Decarbonizarea sistemului energetic este de importanță existențială dar la fel este și energia accesibilă și siguranța aprovizionării cu energie. Putem lua decizia de a înceta să mai fim implicați în noi proiecte dar ne vom continua implicarea actuală în petrol și gaze la nivel mondial pentru că trebuie să atingem ultimele două obiective", a spus Michiel de Haan.

Directorul ING a precizat că grupul olandez va avea ca țintă o majorare de 50% a finanțării pentru energiile regenerabile până în 2025, după creșterea solidă din 2021, când finanțarea pentru sectorul regenerabilelor a crescut cu 26% până la 7,3 miliarde de euro. În schimb, planurile ING vizând reducerea finanțării pentru actuali clienți din sectorul petrolului și gazelor sunt mult mai modeste, obiectivul fiind o reducere cu 12% până la 3,5 miliarde de euro în 2025.

"Este important să recunoaștem faptul că IEA a subliniat că și în viitor va fi nevoie de petrol și gaze", a spus Michiel de Haan, adăugând că banca își va ajuta clienții să își decarbonizeze afacerile.

Presiunile investitorilor asupra băncilor pentru ca acestea să acționeze mai rapid cu privire la schimbările climatice s-au intensificat în anul care a trecut după ce IEA și-a publicat raportul cu privire la încetarea finanțării pentru combustibilii fosili. Cu toate acestea, multe bănci au promis doar să oprească finanțarea în anumite condiții, precum forajele în zona arctică. Criza din Ucraina ar putea afecta și mai mult tranziția energetică deoarece Europa este forțată să caute alternative la petrolul și gazele rusești.

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
petrol
gaze