Ioan Folescu a renunțat la postul de membru provizoriu al Directoratului Transelectrica

Ioan Folescu a renunțat la postul de membru provizoriu al Directoratului Transelectrica
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2020

Ioan Folescu, fost director general al Electrica, a renunțat la postul de membru provizoriu al Directoratului Transelectrica, transportatorul național de energie electrică, arată un anunț al companiei transmis Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor că, în conformitate cu cele înscrise în comunicarea înregistrată la nivelul companiei în data de 8 ianuarie 2020, Ioan Folescu renunță la mandatul încredințat de membru provizoriu al Directoratului Companiei începând cu data de 9 ianuarie 2020", arată anunțul companiei.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța în martie 2017 că fostul director general al Electrica, Ioan Folescu, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de către procurori, într-un dosar de luare de mită, anunță, precizând că suma totală pe care ar fi primit-o inculpatul se ridică la 6,8 milioane de lei, scrie News.ro.

GRAFICE Cât gaz rusesc importă România de la începutul anului și pe unde CITEȘTE ȘI GRAFICE Cât gaz rusesc importă România de la începutul anului și pe unde

"În perioada 2010 - 2013, inculpatul Folescu Ioan, în calitate de persoană cu funcție de conducere în cadrul SC Electrica SA., a pretins și primit de la o persoană un comision ce varia între 30% și 50% (în total 6.811.328 lei) din cuantumul a cinci contracte de consultanță încheiate între SC Electrica SA și societatea acesteia din urmă", precizau procurorii, în martie 2017.

Banii ar fi fost pretinși și primiți în legătură cu atribuirea și, ulterior, derularea, în condiții avantajoase, a contractelor respective, mai arată reprezentanții DNA.

Curtea de Apel București a confirmat recent cererea șefului interimar DNA, Nistor Călin, de redeschidere a anchetei în cazul lui Ioan Folescu. Acesta este acuzat în dosar că a luat mită pentru a atribui contracte în mod preferențial în perioada în care a fost director general al Electrica.

De altfel, furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a anunțat în luna noiembrie 2019 că a dat în judecată mai mulți directori și administratori pentru recuperarea unui prejudiciu de 235,6 de milioane de lei, la care se adaugă dobânzi de 47,27 milioane lei, decizia fiind luată pentru a recupera prejudicii din trecut, stabilite în urma controalelor Curții de Conturi a României.

Pe lista persoanelor “împotriva cărora se impune formularea unei acțiuni civile în instanță pentru atragerea răspunderii” se află și Ioan Folescu.

Folescu a fost director general și membru în Consiliul de Administrație al Electrica între 2009-2012. A mai ocupat totodată poziția de președinte al consiliilor de administrație Electrica Serv, FDEE Muntenia Nord și FFEE, între 2009-2012.

Din anul 2013, Folescu a gestionat și monitorizat activitatea postprivatizare a companiei Electrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
ioan folescu