Iran, Venezuela și Irak vor să blocheze majorarea producției de petrol de către OPEC și Rusia

Iran, Venezuela și Irak vor să blocheze majorarea producției de petrol de către OPEC și Rusia
scris 18 iun 2018

Trei state membre ale OPEC, Iran, Venezuela și Irak, vor să blocheze majorarea producției de petrol susținută de Arabia Saudită și Rusia, la reuniunea OPEC și a aliaților săi care va avea loc la Viena în această săptămână, transmite Bloomberg.

”Trei state fondatoare ale OPEC vor bloca propunerea. Dacă Arabia Saudită și Rusia vor să crească producția, au nevoie de unanimitate. Dacă cele două țări vor să acționeze singure, atunci ar fi o încălcare a acordului de cooperare”, a declarat reprezentantul Iranului la OPEC, Hossein Kazempour Ardebili.

Comentariile din partea Iranului arată că membrii OPEC vor intra în contradicție la reuniunea de la Viena, unde se va discuta încheierea acordului care limitează livrările, scrie News.ro.

O recentă decizie a justiției UE poate ajuta statul român în procesul Roșia Montană cu Gabriel Resources, în care îi sunt cerute despăgubiri de 2% din PIB CITEȘTE ȘI O recentă decizie a justiției UE poate ajuta statul român în procesul Roșia Montană cu Gabriel Resources, în care îi sunt cerute despăgubiri de 2% din PIB

Acordul istoric, la care au participat 24 de state, și-a atins obiectivele de a echilibra piața petrolului și de a crește prețurile petrolului, iar Arabia Saudită și Rusia, cei mai mari producători de țiței din lume, vor o relaxare a cotelor, cel mai devreme luna viitoare.

În timp ce Arabia Saudită și Rusia produc sub capacitate, multe țări din OPEC, între care Iran și Venezuela, vor avea probleme să majoreze producția dacă le vor fi mărite cotele.

OPEC și aliații săi ar putea lua în considerare o creștere a producției de până la 1,5 milioane de barili pe zi, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. Această creștere ar fi suficientă pentru a compensa reducerea livrărilor de către Venezuela și Iran, anticipată de Agenția Internațională pentru Energiei.

Arabia Saudită a discutat diferite scenarii, care ar mări producția de petrol cu 500.000-1 milion de barili de petrol pe zi, potrivit unor persoane apropiate situației.

OPEC este supusă și unor presiuni din afara sa. Președintele american Donald Trump a continuat să critice OPEC pe contul său de Twitter. Îngrijorată de impactul prețurilor benzinei asupra alegerilor de la jumătatea mandatului, administrația Trump susține puternic creșterea producției.

Sancțiunile americane vor face ca Iranul și Venezuela să piardă anul viitor aproape 30% din producția lor de petrol, așa că va fi nevoie ca ceilalți membri ai OP

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
rusia