INFOGRAFICE Finalizarea reviziei TurkStream. România a redevenit importator de gaze din Bulgaria. Prețul spot - în scădere cu 10%

INFOGRAFICE Finalizarea reviziei TurkStream. România a redevenit importator de gaze din Bulgaria. Prețul spot - în scădere cu 10%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 iul 2021

România a redevenit importator de gaze din Bulgaria și exportator în Ungaria, odată cu finalizarea reviziei nou-construitului gazoduct TurkStream. Pe perioada de o săptămână a reviziei, care s-a încheiat pe 29 iunie, fluxul de gaze se inversase, iar prețurile spot pe piața internă se majoraseră cu o pătrime, așa cum a anunțat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de pe piața spot operată de Bursa Romnă de Mărfuri (BRM) au coborât de la aproximativ 155 lei/MWh, la cât s-au situat în primele zile ale intrării în revizie a gazoductului, la circa 140 lei/MWh.

În perioada în care nu a fost funcțională întreaga capacitate a TurkStream, România a exportat în Bulgaria o cantitate zilnică de aproximativ 19 GWh/zi, atât prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, cât și prin cel de la Giurgiu-Ruse. Aproximativ jumătate din această cantitate (10 GWh/zi) provenea din Ucraina, intrând în conductele fostului coridor transbalcanic prin punctul de interconectare de la Isaccea. În urma stopării livrărilor prin Negru Vodă, s-au prăbușit și exporturile către Ungaria.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Începând cu 29 iunie, situația a revenit la normal, în România intrând 117 GWh/zi din Bulgaria, prin punctul de interconectare Negru Vodă. Au fost reluate și exporturile de 50 GWh/zi către Ungaria. Prin punctul de la Isaccea, în schimb, n-a mai intrat în țară niciun mc.

Și injectările de gaze în depozitele operate de Depogaz au revenit la un nivel de aproximativ 110 GWh/zi, după ce coborâseră la aproximativ 20 GWh/zi în perioada aflării TurkStream în revizie, pentru a compensa deficitul de gaz de pe piața internă.

Potrivit operatorului de transport de la Sofia, Bulgartransgaz, pe perioada 22-29 iunie a fost indisponibilă întreaga capacitate a gazoductului TurkStream care intra în Bulgaria, de 576 GWh/zi.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Bulgartransgaz explica indisponibilitatea prin existența unor “lucrări de întreținere ale South Stream Transport B.V. și TűrkAkim Gaz Tașima la terminalul Kiyiköy și Turk Stream Onshore Line-2 din Turcia”.

Prin TurkStream curge gaz rusesc, fiind ruta prin care, începând cu 1 ianuarie 2020, Gazprom alimentează statele balcanice (Turcia, Grecia, Macedonia și Bulgaria) și, mai nou, și România și Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
turkstream
gazprom
bulgaria
ungaria
revizie