La finalul contractului de iluminat public cu Capitala, acționarii Luxten s-au premiat cu dividende de peste 8 milioane lei din profiturile anilor trecuți

La finalul contractului de iluminat public cu Capitala, acționarii Luxten s-au premiat cu dividende de peste 8 milioane lei din profiturile anilor trecuți
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 ian 2018

Cei cinci acționari ai Luxten Lighting Company, care este încă operatorul serviciului de iluminat public din Capitală, au decis în noiembrie anul trecut să-și acorde dividende din profitul reportat al anilor anteriori în valoare totală de peste 8 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, AGA Luxten a aprobat, la propunerea directoratului companiei, distribuirea către acționari a unui divident net de 0,18991 lei/acțiune din profitul reportat. Capitalul Luxten este compus dintr-un număr total de 42.126.043 de acțiuni, deci valoarea totală a dividendelor nete care urmează să fie acordate este de puțin peste 8 milioane de lei.

"Plățile dividendelor aprobate către acționari se vor efectua eșalonat, astfel încât să nu fie afectate fluxurile de numerar necesare desfășurării activității societății", au decis acționarii Luxten Lighting Company.

UPDATE EXCLUSIV Gabriela Firea a uitat să oblige taximetriștii să accepte plăți cu cardul și să nu refuze curse, așa cum a promis. Noile reguli scot însă din joc concurența de la Uber și Clever Taxi CITEȘTE ȘI UPDATE EXCLUSIV Gabriela Firea a uitat să oblige taximetriștii să accepte plăți cu cardul și să nu refuze curse, așa cum a promis. Noile reguli scot însă din joc concurența de la Uber și Clever Taxi

Cei mai mulți bani va încasa principalul acționar al Luxten, Claudiu Rădulescu, respectiv circa 3,2 milioane lei, dividende aferente participației sale de 40,31% din capitalul companiei. Ionel Pepenică, cu 23,43% din acțiuni, va primi dividende de 1,87 milioane lei, Monica Maria Bucur (14,51%) – 1,16 milioane lei, Silvian Șerbănescu (11,38%) – circa 910.000 lei, iar Olimpia Moica (6,20%) – 496.000 lei.

Potrivit ultimelor date publice, în 2016, Luxten și-a majorat profitul net cu 29%, la 17,92 milioane lei, de la 13,88 milioane lei în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei s-a redus cu peste 6%, de la 164,21 la 153,86 milioane lei. În cei 9 ani ai perioadei 2008 – 2016 inclusiv, în care nu a consemnat nici o pierdere, Luxten Lighting Company a cumulat profituri nete totale în sumă de 234,7 milioane lei, cel mai bun an fiind 2008, cu un rezultat pozitiv de aproape 56 milioane lei.

Contractul inițial dintre Luxten și Primăria Capitalei privind operarea serviciului de iluminat public din București a fost semnat în 1997, pe 15 ani, fiind ulterior prelungit prin acte adiționale. Contractul a expirat la finalul anului trecut, iar autoritatea locală anunța că serviciul de iluminat public din București va fi delegat firmei special înființate de municipalitate în acest scop, Compania Municipală de Iluminat Public București SA. Însă potrivit Primăriei, citate de Hotnews, contractul cu Luxten a fost prelungit pentru încă 3 luni, pentru a se da timp companiei înființate de Primărie să se doteze cu echipamentele și personalul necesar și să obțină aprobările și autorizările impuse de lege.

Donald Tusk: Doar fondurile europene îi mai rețin pe conservatorii polonezi în UE CITEȘTE ȘI Donald Tusk: Doar fondurile europene îi mai rețin pe conservatorii polonezi în UE

Datele oficiale arată că, în perioada ianuarie 2015 – septembrie 2017, municipalitatea bucureșteană a efectuat către Luxten, în baza contractului de iluminat public, plăți în valoare totală de peste 225 milioane lei, pentru lucrări de modernizare, optimizare, mentenanță și întreținere, pentru consumul de energie electrică al rețelei de iluminat public, precum și pentru iluminat festiv cu ocazii speciale.

Bugetul Companiei Municipale Iluminat Public București SA pe anul trecut nu a prevăzut venituri, ci doar cheltuieli, estimate la 5,44 milioane lei. Pentru anul în curs, compania estimează venituri de 24 milioane lei și un profit net de peste 2 milioane lei, cu un număr de 165 de angajați. Câștigul mediu salarial brut pe angajat în anul 2018 este estimat la 5.170 lei, echivalentul unui salariu mediu net de circa 3.620 lei

În 2017, compania a fost capitalizată de la bugetul local al Bucureștiului cu 10 milioane lei și i-a fost acordat de Primărie un împrumut fără dobândă de 9,7 milioane lei.

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Luxten administrează sau a administrat sistemul de iluminat public din peste 20 de orașe din România (București, Mediaș, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Constanța, Oradea, Craiova, Sighișoara, Iași, Brăila, Galați, Deva, Baia Mare, Piatra Neamț, Aiud, Vatra Dornei, Drăgășani, Roman etc).

Investitorul miliardar Warren Buffett spune că povestea criptomonedelor va avea un final trist pentru investitori CITEȘTE ȘI Investitorul miliardar Warren Buffett spune că povestea criptomonedelor va avea un final trist pentru investitori

La începutul anului trecut, Luxten a câștigat la licitație contractele de mentenanță a iluminatului public din Ploiești și Constanța. În 2016, compania și-a adjudecat, tot în urma unei licitații, concesiunea serviciului de iluminat public din Brăila.

Luxten Lighting mai este cunoscută pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător de stat, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe una din fiicele fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro.

Compania a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, Luxten a achiziționat și fabrica de contoare AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica.

viewscnt
Afla mai multe despre
luxten
luxten lighting company
iluminat public
primaria capitalei
gabriela firea
aem timisoara
compania municipala iluminat public sa