Legea de salvare a Complexului Energetic Hunedoara a fost adoptată, sub spectrul intrării în insolvență a companiei și cu minerii în grevă

Legea de salvare a Complexului Energetic Hunedoara a fost adoptată, sub spectrul intrării în insolvență a companiei și cu minerii în grevă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 oct 2019

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat marți proiectul de lege de aprobare a OUG prin care Guvernul a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea a fost aprobată cu amendamentul introdus la Senat, potrivit căruia Guvernul va putea transfera primăriilor centralele producătoare de energie termică care alimentează sistemele centralizate de încălzire precum RADET și care ar urma să fie preluate de Ministerul Energiei de la companiile energetice cu probleme financiare în schimbul ștergerii datoriilor bugetare ale acestora.

Actul normativ a fost trimis la secretarul general al Camerei, în vederea unei eventuale exercitări a dreptului de sesizare asupra constituționalității acestuia.

Ionuț Negoiță vinde 51% din acțiunile clubului Dinamo cu 1 leu CITEȘTE ȘI Ionuț Negoiță vinde 51% din acțiunile clubului Dinamo cu 1 leu

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a hotărât luni să solicite intrarea voluntară în procedură de insolvență, ca soluție pentru criza financiară cu care se confruntă acest agent economic, a anunțat președintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean. Decizia Consiliului de Administrație al CEH survine cu doar trei zile înainte de judecarea, pe 31 octombrie, la Tribunalul Hunedoara, a cererii depuse de mai mulți creditori ai complexului, care solicită intrarea acestuia în insolvență.

Mai mult, peste 100 de mineri de la exploatările de cărbune Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, care aparțin CE Hunedoara, protestează pentru a doua zi consecutiv, nemulțumiți de faptul că nu există soluții compensatorii pentru angajații care vor fi disponibilizați la începutul anului viitor.

Ordonanța aprobată acum prin lege de Parlament, adoptată de Guvern în vară, cu acordul Comisiei Europene, reglementează o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Energiei altor companii de profil.

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia vrea să vândă întreaga rețea de farmacii, sau măcar o parte semnificativă din acestea, pentru cel puțin 5 milioane euro. Acțiunile cresc cu 15% CITEȘTE ȘI Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia vrea să vândă întreaga rețea de farmacii, sau măcar o parte semnificativă din acestea, pentru cel puțin 5 milioane euro. Acțiunile cresc cu 15%

Draftul prevede și rambursarea anticipată a sumelor aferente creditelor contractate de Ministerul Finanțelor Publice de la bănci și subîmprumutate ulterior unor companii energetice în cazul cărora Comisia Europeană a decis că reprezintă de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate, așa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara. Rambursarea anticipată se va face însă tot cu bani direct de la stat, respectiv fondul de risc și, în completare, sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul MFP Acțiuni Generale.

Despre salvarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară dezastruoasă, prin darea în plată a activelor contra stingerii datoriilor bugetare, se discută de mai bine de 3 ani.

După acum a arătat Profit.ro, Guvernul consideră că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), ci doar de eventuala identificare a unor modalități legale de salvare a activelor încă viabile ale acestuia, în condițiile în care CEH nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat de Executiv anul trecut, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponibilității centralelor sale, iar pe 9 martie 2019 a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat de 60 milioane euro declarat ilegal de Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
mineri greva valea jiului
salvarea complexului energetic hunedoara
stergere datorii companii energetice de stat