CONFIRMARE Guvernul șterge datoriile bugetare ale companiilor energetice vitale, prin darea în plată a activelor acestora

CONFIRMARE Guvernul șterge datoriile bugetare ale companiilor energetice vitale, prin darea în plată a activelor acestora

Guvernul a aprobat, joi, după cum a anunțat anterior Profit.ro, un proiect de ordonanță de urgență prin care să fie creată posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat adoptarea ordonanței, iar consilierul pe probleme de energie al premierului, Florin Ciocănelea, a precizat că actul permite buna funcționare a sistemului energetic național în viitor.

Ciocănelea a mai spus că măsura a fost luată cu acordul Comisiei Europene și privește în principal Complexul Energetic Hunedoara și Electrocentrale București.

Lion’s Head a finalizat achiziția Oregon Park, a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești CITEȘTE ȘI Lion’s Head a finalizat achiziția Oregon Park, a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești

Inițial, se dorea ca draftul de act normativ, prezentat de Profit.ro încă din primăvară, să intre pe agenda ședinței de miercuri a Executivului, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că nu a fost primit în timp util avizul Consiliului Economic și Social (CES).

Proiectul legiferează o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Energiei altor companii de profil.

Draftul prevede și rambursarea anticipată a sumelor aferente creditelor contractate de Ministerul Finanțelor Publice de la bănci și subîmprumutate ulterior unor companii energetice în cazul cărora Comisia Europeană a decis că reprezintă de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate, așa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara. Rambursarea anticipată se va face însă tot cu bani direct de la stat, respectiv fondul de risc și, în completare, sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul MFP Acțiuni Generale

Surpriză: Șeful Gazprom România, schimbat din funcție după 11 ani. Rușii au unificat managementul traderilor de gaze din România, Ungaria și Bulgaria CITEȘTE ȘI Surpriză: Șeful Gazprom România, schimbat din funcție după 11 ani. Rușii au unificat managementul traderilor de gaze din România, Ungaria și Bulgaria

Măsura de ștergere a datoriilor se justifică "ținând cont de situația economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA și Societatea Electrocentrale București SA, care dețin capacități de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, respectiv unități dispecerizabile definite și reglementate prin legislația secundară emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentă", se arăta în nota de fundamentare a proiectului, prezentat de Profit.ro la finalul lunii martie.

Guvernul mai justifica măsura prin faptul că unitățile de producție de energie dispecerizabile au obligația să oferteze întreaga putere electrică disponibilă pe piața de echilibrare și prin aceea că operatorii economici care dețin unități dispecerizabile au datorii gestionate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar adoptarea unor măsuri privind recuperarea acestora prin măsuri de executare silită sau alte modalități de stingere a creanțelor nu asigură dezideratul menținerii activelor funcționale ale datornicilor în cadrul Sistemului Electroenergetic Național.

"(...) stingerea creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității Sistemului Electroenergetic Național. (...) procedura  de stingere  a creanțelor se realizează doar cu avizul Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și al operatorul de transport și sistem  - Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica S.A", se mai preciza în document, în care se avertiza asupra consecințelor negative care pot apărea în situația neadoptării măsurilor propuse, care "pot afecta siguranța alimentării Sistemului Electroenergetic Național și chiar securitatea energetică a țării".

Cum vin americanii la Oil Terminal. Fondul de private equity Amerocap vizează pachetul majoritar și investiții în active de 100 milioane dolari. Tranzacție semnificativ peste prețurile de pe bursă din ultimii ani CITEȘTE ȘI Cum vin americanii la Oil Terminal. Fondul de private equity Amerocap vizează pachetul majoritar și investiții în active de 100 milioane dolari. Tranzacție semnificativ peste prețurile de pe bursă din ultimii ani

Profit.ro a scris încă din ianuarie că, deși capacitatea totală instalată în centralele de producție de energie electrică din România era de peste 24.700 MW anul trecut, iar cea netă de producere – de 18.800 MW, puterea disponibilă netă asigurată era de doar 10.850 MW, din cauza volumului mare de putere indisponibilă compus din unități de producție active "pe hârtie", dar aflate în conservare, din centrale oprite programat sau accidental pentru reparații (în special pe cărbune și gaze), din capacități ținute în rezervă pentru servicii de sistem, precum și din parcuri eoliene și fotovoltaice cu producție intermitentă, care funcționează la putere maximă doar un număr mic de ore.

De exemplu, despre salvarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară dezastruoasă, prin darea în plată a activelor contra stingerii datoriilor bugetare, se discută de 3 ani.

După acum a arătat Profit.ro, Guvernul consideră că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), ci doar de eventuala identificare a unor modalități legale de salvare a activelor încă viabile ale acestuia, în condițiile în care CEH nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat de Executiv anul trecut, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponibilității centralelor sale, iar pe 9 martie 2019 a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat de 60 milioane euro declarat ilegal de Comisia Europeană.

ULTIMA ORĂ Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile deținute în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile deținute în România

Potrivit proiectului de OUG, prin active funcționale energetice se înțelege totalitatea bunurilor mobile și imobile aparținând unui operator economic care deține capacități de producție a energiei electrice care concură la asigurarea siguranței sistemului electroenergetic national. Activul funcțional energetic reprezintă, de regulă, o componentă a unităților dispecerizabile de producere a energiei electrice.

"Prin derogare de la prevederile art. 263 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, la cererea operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate in Sistemul Electroenergetic National reprezentând active functionale energetice, creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor active funcționale energetice, aflate în proprietatea acestora", stipulează  proiectul de OUG.

Cererea operatorilor economici va cuprinde o analiză tehnico-economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia și va fi însoțită de avizul favorabil al ministerului de resort, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și al operatorul de transport și sistem Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica S.A. Stingerea creanțelor fiscale se va face la valoarea bunurilor ce intră în componența activelor funcționale energetice, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent atestat în condițiile legii.

RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

În vederea stingerii creanțelor fiscale, în termen de 15 zile de la încheierea procesului-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică a statului activele funcționale energetice care se dau în plată Ministerului Energiei, operatorul economic depune cererea de stingere a obligațiilor fiscale la organul fiscal central. Cererea va fi însoțită de lista bunurilor aferente activelor funcționale energetice, raportul de evaluare a acestora precum și procesul-verbal. 

"Organul fiscal central stinge creanțele fiscale cu valoarea bunurilor trecute în proprietatea statului în temeiul prezentei ordonanțe de urgență, în baza procesului-verbal, și notifică compania și Ministerul Energiei în acest sens. Data stingerii creanțelor este data încheierii procesului-verbal", se menționa în document.

În cazul în care operațiunea de transfer al proprietății bunurilor, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, este taxabilă, cu valoarea stabilită, potrivit legii, plus taxa pe valoarea adăugată, se stinge cu prioritate taxa pe valoarea adăugată aferentă operațiunii de dare în plată. La data semnării procesului-verbal încetează de drept măsurile de indisponibilizare a bunurilor ce fac obiectul acestuia, instituite de organul fiscal central.

Ulterior, aceste active preluate de Ministerul Energiei în schimbul stingerii datoriilor bugetare ale companiilor energetice cu probleme ar urma să fie concesionate sau date în administrare altor companii de profil, care au capacitatea financiară și tehnică de a le opera.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii energetice datorii bugetare
dare in plata active stingere creante fiscale
salvarea sistemului energetic
complexul energetic hunedoara
electrocentrale bucuresti
elcen
ministerul energiei
datorii la stat
companii de stat datorii bugetare