Liderii statelor UE ar putea susține lansarea unui nou indice de referință pentru prețul gazelor naturale, potrivit unui proiect de document

Liderii statelor UE ar putea susține lansarea unui nou indice de referință pentru prețul gazelor naturale, potrivit unui proiect de document
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2022

Liderii țărilor din Uniunea Europeană ar putea susține planurile de lansare a unui nou indice de referință pentru prețul gazelor la o întâlnire de săptămâna viitoare, în condițiile în care încearcă să reducă prețurile energiei pentru consumatori și industrii, arată un proiect de document, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderii urmează să se întâlnească în perioada 20-21 octombrie, la câteva zile după ce Comisia Europeană intenționează să propună măsuri pentru a aborda criza energetică care generează inflația și dăunează economiilor din blocul european, scrie News.ro.

Samsung va începe în curând să-și actualizeze smartphone-urile la Android 13 CITEȘTE ȘI Samsung va începe în curând să-și actualizeze smartphone-urile la Android 13

Un proiect al concluziilor întâlnirii lor, văzut de Reuters, a spus că liderii UE vor fi de acord ”să dezvolte un nou indice de referință care să reflecte mai exact condițiile de pe piața gazelor”.

Din punct de vedere istoric, prețul gazelor la hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos a fost folosit ca indice de referință pentru livrările de gaze naturale lichefiate în Europa.

Bruxelles-ul spune că este necesar un nou indice, deoarece TTF este ghidat de aprovizionarea prin conducte și nu mai reprezintă o piață care include mai mult GNL.

Rusia a redus foarte mult livrările de gaze prin conducte către Europa de la invadarea Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, determinând țările europene să cumpere mai mult GNL.

Documentul arată că nu este clar dacă liderii vor fi de acord cu ”o intervenție temporară pe piață” - formulare care s-ar putea referi la un plafon al prețului gazelor.

Cele 27 de state membre UE au dezbătut de săptămâni întregi un posibil plafon. După o întâlnire a miniștrilor Energiei de miercuri, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că nu este clar dacă există suficient sprijin pentru ca la viitoarele propuneri ale UE să se adauge un plafon de preț pentru gazele utilizate pentru producerea de energie - o măsură dorită de țări precum Franța și România.

Este așteptat ca liderii UE să aprobe alte măsuri, potrivit documentului, care vor fi negociate și s-ar putea schimba înainte de a fi aprobate la întâlnirea de săptămâna viitoare.

România, ultimul loc în Europa după durata vieții profesionale CITEȘTE ȘI România, ultimul loc în Europa după durata vieții profesionale

Printre măsuri se numără coordonarea umplerii depozitelor de gaze ale țărilor înainte de iarna viitoare și accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze non-ruși pentru a încerca reducerea prețurilor.

Documentul spune că astfel de negocieri ar putea avea loc prin intermediul țărilor care cumpără în comun gaze pentru a-și valorifica ”ponderea de politică și piață colectivă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazel naturale
pret