Livrările de gaze ale Rusiei în Europa au fost mai mari decât cele din SUA, în luna mai, pentru prima oară în aproape doi ani

Livrările de gaze ale Rusiei în Europa au fost mai mari decât cele din SUA, în luna mai, pentru prima oară în aproape doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Importurile de gaze ale Europei din Rusia le-au depășit pe cele din SUA în luna mai, pentru prima dată în aproape doi ani, în ciuda eforturilor regiunii de a renunța la combustibilii fosili ruși, de la invazia Moscovei în Ucraina, relatează Financial Times.

În timp ce această inversare a fost determinat de factori unici, ea evidențiază dificultatea reducerii în continuare a dependenței Europei de gazele din Rusia, mai multe țări din estul Europei bazându-se în continuare pe importurile de la vecinul lor.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este izbitor să vedem cota de piață a gazelor rusești și a [gazelor naturale lichefiate] mai mare în Europa, după tot ceea ce s-a întâmplat și toate eforturile depuse pentru a decupla și a reduce riscul aprovizionării cu energie”, a declarat Tom Marzec-Manser, director de analiză a gazelor la firma de consultanță ICIS.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă? CITEȘTE ȘI Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă?

După invazia pe scară largă în Ucraina a Rusiei, în februarie 2022, Moscova și-a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, care sunt livrate pe nave specializate, cu SUA ca furnizor major.

SUA au depășit Rusia ca furnizor de gaze către Europa în septembrie 2022 și din 2023 au reprezentat aproximativ o cincime din livrările în regiune. Însă, luna trecută, transporturile de gaze și GNL prin conducte rusești au reprezentat 15% din totalul livrărilor către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS.

GNL din SUA au reprezentat 14% din livrările în regiune, cel mai scăzut nivel din august 2022, arată datele ICIS.

Inversarea vine pe fondul unei creșteri generale a importurilor europene de GNL rusești, în ciuda faptului că mai multe țări UE fac eforturi pentru a le impune sancțiuni.

La jumătatea anului 2022, Rusia a încetat să mai trimită gaze prin conductele care o leagă de nord-vestul Europei, dar continuă să furnizeze prin conducte prin Ucraina și Turcia.

Fluxurile din mai au fost afectate de factori unici, inclusiv de o întrerupere a livrărilor unei importante instalații de export de GNL din SUA, în timp ce Rusia a trimis mai multe gaze prin Turcia, înainte de întreținerea planificată în iunie.

Cererea de gaze în Europa rămâne, de asemenea, relativ slabă, cu niveluri de stocare aflate aproape de maxime record pentru această perioadă a anului.

Inversarea ”nu va dura probabil”, a spus Marzec-Manser de la ICIS, deoarece Rusia ar putea, în vară, să livreze GNL în Asia prin ruta sprin Marea Nordului.

Acest lucru probabil va reduce cantitatea trimisă în Europa, în timp ce producția de GNL din SUA a crescut din nou, a spus el.

”Rusia are o flexibilitate limitată pentru a păstra această cotă [în Europa], pe măsură ce cererea [de gaze] crește în iarna viitoare, în timp ce producția generală de GNL din SUA este în creștere, cu încă mai multe noi capacități care vor veni pe piața globală până la sfârșitul anului," a adăugat el.

Acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia se încheie în acest an, punând în pericol fluxurile prin ruta respectivă.

Comisia Europeană sprijină eforturile de stabilire a unui plan de investiții pentru extinderea capacității conductelor din coridorul sudic de gaze dintre UE și Azerbaidjan.

Un înalt oficial al UE a spus că livrările pe această rută nu sunt în prezent suficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaze ruseșto care circulă în prezent prin Ucraina către UE în fiecare an.

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deturnarea GNL din Europa pentru a satisface cererea din Asia, într-o călătorie în Japonia de luna aceasta.

Ea a spus că Tokyo și Bruxelles au stabilit ”un sistem de avertizare timpurie” pentru a monitoriza deficitul de GNL și au convenit că ambele părți ar trebui să ia măsuri de economisire a energiei.

”UE este pregătită să atenueze orice eveniment negativ al ofertei sau cererii de pe piețele globale de gaze. Stocurile noastre de gaze rămâne la niveluri record [și] cererea noastră de gaze s-a stabilizat la niveluri scăzute record, în declin cu 20% față de 2021”, a adăugat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia
ue