Lulache, Nuclearelectrica: Piața de energie și legislația specifică industriei rămân marele motiv de îngrijorare

Lulache, Nuclearelectrica: Piața de energie și legislația specifică industriei rămân marele motiv de îngrijorare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2016

Piața de energie și legislația specifică industriei rămân în continuare marile motive de îngrijorare, a declarat, vineri, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, care va participa marți, 25 octombrie, la conferința ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAȚIONALĂ LA INVESTIȚIILE COMPANIILOR”, organizată de agenția de presă News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Una din principalele îngrijorări o constituie interdicția impusă prin lege producătorilor de energie de a exporta energie, interdicție ce îi situează pe producătorii români pe o poziție discriminatorie față de concurența din țările vecine și față de traderi, spune Lulache.

„Este imposibil de valorificat producția în cel mai eficient mod dacă discutăm despre o piață comuna europeană, dar în România menținem reglementări care îngrădesc activitatea companiilor la nivel european”, a declarat șeful Nuclearelectrica.

În opinia sa, pentru a avea companii puternice este necesar să dezvoltam un cadru legislativ comun cu al statelor europene mai dezvoltate.

“Imposibilitatea de a încheia contracte pe termen lung cu parteneri (care corespund din punct de vedere al riscului financiar) pentru predictibilitate pe termen lung, nefuncționarea corespunzătoare a pieței de energie (Piața pentru Ziua Următoare - PZU are o cotă de peste 50% din  consumul total prognozat), mecanismele și platformele cu un grad extrem de mare de inflexibilitate, fapt care afectează lichiditatea în piață, sunt provocări care trebuie rezolvate”, adaugă Lulache.

Directorul general al producătorului de energie subliniază totodată că nu putem avea un trend de creștere la nivelul companiilor românești simultan cu menținerea barierelor.

Dosarul Murfatlar: Mariana Vizoli, secretar de stat în Finanțe și Daniel Diaconescu, vicepreședinte ANAF, urmăriți penal de DNA, sub control judiciar CITEȘTE ȘI Dosarul Murfatlar: Mariana Vizoli, secretar de stat în Finanțe și Daniel Diaconescu, vicepreședinte ANAF, urmăriți penal de DNA, sub control judiciar

În ceea ce privește proiectul Strategiei energetice naționale, Lulache spune că acesta trebuie să valorifice optim pe termen lung resursele României, să raspundă provocărilor viitoare la nivel național coroborat cu politicile, obiectivele și tintele stabilite la nivel european.

“Se simte puternic nevoia unor linii coordonatoare pe termen lung care să le permită companiilor o planificare corespunzătoare, un parcurs flexibil, predictibil care să răspundă atât intereselor interne de creștere și dezvoltare, dar și necesităților de sistem și consumator. Este nevoie de acest cadru coerent”, a precizat Daniela Lulache.

Director general al Nuclearelectrica va participa marți, 25 octombrie, cu începere de la ora 9.30, la Hotel Sheraton, sala Platinum, conferința ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAȚIONALĂ LA INVESTIȚIILE COMPANIILOR”, organizată de agenția de presă News.ro, cu sprijinul Ministerului Energiei.

La eveniment va participa ministrul de resort, Victor Grigorescu, alături de principalii jucători din piață.

Evenimentul va fi deschis de ministrul Energiei,  Victor Grigorescu, care va prezenta audienței principalele direcții ale Strategiei energetice a României și inovațiile aplicabile țării noastre, discuția urmând a fi aprofundată în cadrul panelurilor de discuție cu ajutorul reprezentanților autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, ai șefilor de companii care activează în sectorul energetic, avocaților, consultanților invitați de catre Agenția de presă News.ro.

Așadar, Strategia energetică a României și cum se integrează în Strategia energetică europeană, proiectele propuse în Strategia energetică și asigurarea finanțării lor, mixul energetic al României – care sunt zonele unde trebuie făcute investiții pentru a asigura un mix echilibrat pentru viitor, soluțiile energetice inteligente și strategiile de dezvoltare ale companiilor, infrastructura energetică și interconectarea – modernizare și planuri de viitor sau restructurarea companiilor de stat din domeniul energetic; liberalizarea distribuției de energie sunt doar cateva dintre temele propus spre dezbatere în cadrul conferinței.

De asemenea, șefii companiilor din domeniul energetic vor avea prilejul să prezinte oficialilor, publicului și mass-media strategiile companiilor pe care le conduc, planurile de dezvoltare și principalele investiții, dar să și dezbată problemele din domeniul energetic și să propună soluții pentru viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
lulache
nuclearelectrica