"Luptă de cartier" în Titan pe centrale în cogenerare între Guvern și Firea

"Luptă de cartier" în Titan pe centrale în cogenerare între Guvern și Firea

Amplasamentul fostei CET Titan. Sursă: Itachu

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 mar 2019

Electrocentrale Grup și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), ambele controlate integral de Ministerul Energiei, se pregătesc să înregistreze la Registrul Comerțului o companie nouă, Titan Power SA, la care ambele vor fi acționari și care își propune să construiască o nouă centrală în cogenerare de înaltă eficiență în București, în cartierul Titan, pe amplasamentul fostei CET Titan, aflat în proprietatea Electrocentrale Grup. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit informațiilor Profit.ro, aprobarea oficială a Ministerului Energiei privind înființarea noii societăți a fost acordată luna trecută și a fost deja redactat și aprobat actul constitutiv al acesteia, denumirea firmei fiind rezervată la ONRC încă din noiembrie anul trecut. Tot de atunci datează și negocierile dintre Electrocentrale Grup și SAPE privind proiectul. În plus, ar fi fost stabiliți și administratorii noii companii Titan Power SA, precum și auditorul acesteia.

Electrocentrale Grup, desprinsă din colosul falimentar Termoelectrica, are în patrimoniu, pe lângă fosta CET Titan din București, centrala fotovoltaică Chișcani din județul Brăila, aflată în funcțiune, precum și amplasamentul fostei CTE Fântânele din comuna omonimă din județul Mureș.

Costin Mihalache, fost director CNADNR în Guvernul Ponta și șef CFR - instalat la șefia Cancelariei premierului, recent reînființată de Guvern CITEȘTE ȘI Costin Mihalache, fost director CNADNR în Guvernul Ponta și șef CFR - instalat la șefia Cancelariei premierului, recent reînființată de Guvern

În primăvara anului trecut, Electrocentrale Grup a comandat un studiu de prefezabilitate pentru construirea unei centrale în cogenerare de înaltă eficiență pe gaze, pe amplasamentul fostei CET Titan din cartierul bucureștean omonim. Centrala ar urma să aibă o putere electrică instalată de până la 50 MW și "energie termică corespunzătoare, obținută prin recuperarea căldurii", și ar urma să alimenteze cu agent termic sistemul centralizat de încălzire administrat în prezent încă de RADET.

Fosta CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în urmă cu 4 ani, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul se află în proprietatea Electrocentrale Grup și beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

"În aceste condiții, este oportună realizarea unei noi capacități de producere a energiei termice, în cogenerare, care să ducă la creșterea eficienței energetice, precum și la oferirea serviciului de alimentare cu energie termică, în condiții de siguranță, consumatorilor din zona de influență a fostei CET Titan. Acestora li se livrează, în prezent, energie termică din alte zone de producere, mai îndepărtate, generând costuri pentru RADET București în calitate de transportator, distribuitor și furnizor de energie termică", se arată în caietul de sarcini al procedurii de achiziție a studiului de prefezabilitate.

OTP Bank, profit în creștere cu un sfert la 55,3 milioane de lei în 2018 CITEȘTE ȘI OTP Bank, profit în creștere cu un sfert la 55,3 milioane de lei în 2018

Pe de altă parte, Primăria Capitalei condusă de primarul Gabriela Firea, prin Compania Municipală Energetica, ce urmează să fie curând divizată în 2 noi societăți, are și ea în plan construirea unei centrale în cogenerare exact pe același amplasament, deși acesta este proprietatea Electrocentrale Grup.

Potrivit unui studiu de fezabilitate finalizat vara trecută de grupul japonez Itachu la comanda municipalității, pe amplasamentul fostei CET Titan ar fi optimă construirea unei centrale termoelectrice de cogenerare cu puteri instalate de 40 MW și 250 Gcal/h, constând într-un ciclu simplu de cogenerare de 40 MW și 50 Gcal/h și 6 cazane de apă fierbinte de 38 MWt fiecare.

Costul total al unei astfel de investiții a fost estimat de japonezi la circa 56 milioane euro.

Nu se știe deocamdată cum se va soluționa problema existenței în paralel a două proiecte concurente în bună măsură similare. Viitoarea companie Titan Power SA pare mai bine poziționată, dat fiind că unul dintre acționarii săi, Electrocentrale Grup, deține terenul pe care ar urma să se construiască o nouă centrală.

Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la instalarea panourilor de siguranță în stațiile de metrou. Metrorex anunță că se fac studii pentru lucrarea respectivă și susține că circulația se desfășoară în siguranță CITEȘTE ȘI Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la instalarea panourilor de siguranță în stațiile de metrou. Metrorex anunță că se fac studii pentru lucrarea respectivă și susține că circulația se desfășoară în siguranță

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat pe 26 februarie trei proiecte de hotărâri care au ca scop salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală, în condițiile în care exista riscul ca instanța de judecată să pronunțe a doua zi falimentul RADET, iar Primăria București a admis în mod oficial că falimentul Regiei de termoficare este "iminent".

Astfel, s-a votat înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut.

Prima ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activități ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro. Cel 2 noi companii municipale vor fi înființate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET, potrivit documentelor Primăriei.

La termenul din 27 februarie, judecătorul sindic a amânat pentru 8 martie luarea unei decizii cu privire la eventuala intrare în faliment a RADET. 

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala cogenerare
cet titan
electrocentrale grup
sape
radet
caldura
apa calda
sistemul centralizat de incalzire
gabriela firea
pmb
cgmb
compania municipala energetica
ministerul energiei