MAE a cerut Ambasadei Rusiei clarificări despre tânăra arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României

MAE a cerut Ambasadei Rusiei clarificări despre tânăra arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2018

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat mirecuri că a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la tânăra arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României, precizând că femeia are și ​cetățenie română.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la cazul menționat. Din datele obținute la acest moment, persoana vizată deține și cetățenie română. MAE atrage atenția asupra caracterului speculativ al informațiilor vehiculate în mass-media ruse și îndeamnă la abordarea cu precauție a subiectului", a transmis miercuri Ministerul Afacerilor Externe, citat de News.ro.

Tot miercuri, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Parlament, că autoritățile române nu au primit informații din partea Ambasadei Rusiei în legătură cu acest caz și că femeia arestată la Moscova are mai multe cetățenii, inclusiv română.

Meleșcanu a mai spus că, dacă va fi nevoie, autoritățile române îi vor oferi asistență consulară pentru a se asigura că drepturile îi sunt respectate în Rusia.

PREMIERĂ Enel a devenit furnizor de ultimă instanță opțional și poate furniza energie în toată țara la un preț mai mic față de cel al furnizorilor zonali CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Enel a devenit furnizor de ultimă instanță opțional și poate furniza energie în toată țara la un preț mai mic față de cel al furnizorilor zonali

“Este o situație care deocamdată se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetățeancă cu mai multe pașapoarte, mai multe cetățenii. Are și cetățenie rusă, și moldovenească, și română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiți să îi oferim asistență consulară în cazul în care se va confirma oficial această reținere a respectivei doamne. “Singurul lucru pe care putem să îl facem și o să îl facem este să îi oferim asistență consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condițiile legislative din Federația Rusă”, a explicat ministrul de Externe.

Carina Țurcan, o tânără din Republica Moldova, membră a Consiliului de Administrație al companiei Inter Rao, a fost arestată în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, informa agenția TASS.

"Tribunalul din Lefortovo a admis cererea venită din partea procurorilor și a dispus măsura arestării preventive până pe data de 13 august pentru Carina Valerievna Țurcan", a declarat pentru agenția TASS un purtător de cuvânt al tribunalului.

Ministerul Apărării a cerut arestarea tinerei, aceasta fiind acuzată că a încălcat articolul 276 din codul penal, care se referă la spionaj, notează sursa citată.

Ultima bătălie din războiul fiscal pe gazele din Marea Neagră a fost amânată câteva ore. Ministerul Dezvoltării a menținut primăriile în jocul autorizării lucrărilor pentru exploatare. Operatorii americani au de partea lor administrația de la Washington CITEȘTE ȘI Ultima bătălie din războiul fiscal pe gazele din Marea Neagră a fost amânată câteva ore. Ministerul Dezvoltării a menținut primăriile în jocul autorizării lucrărilor pentru exploatare. Operatorii americani au de partea lor administrația de la Washington

Potrivit Kommersant, Țurcan a fost reținută vineri de agenții FSB, care i-au percheziționat biroul și locuința.

Carina Valerievna Țurcan este membră a Consiliului de administrație al Inter RAO. Potrivit site-ului companiei, Țurcan s-a născut în 1994, a studiat în Republica Moldova și are un MBA în Spania. În cadrul companiei, ea s-ar ocupa de exporturile și importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan, iar până în 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-România a firmei.

Compania Inter Rao deține cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova. 

Conform Kommersant, Țurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune că ar avea legături cu serviciile de informații din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
spion
rusia
turcan
mae
ambasada
melescanu