DOCUMENT Contractul de muncă pentru internship a primit acordul final. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele

DOCUMENT Contractul de muncă pentru internship a primit acordul final. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele

Firmele și instituțiile publice vor putea încheia contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore zilnic. Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege care reglementează acet nou tip de contract de muncă. Proiectul interzice efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Proiectul de lege, care va fi transmis spre promulgare președintelui, a fost elaborat anul trecut de Guvern, în urma consultărilor cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze programele de tip internship și relația dintre interni și organizația-gazdă, printr-un nou tip de contract, cel de internship.

Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați angajați cu contracte de muncă, organizația gazdă poate încheia, în mod simultan, contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați.

DOCUMENT Ministerul Muncii schimbă strategia: Nu-i mai sprijinim pe cei care au capacitatea de a munci, dar nu vor s-o facă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Muncii schimbă strategia: Nu-i mai sprijinim pe cei care au capacitatea de a munci, dar nu vor s-o facă

Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizație lunară de internship, din partea organizației gazdă. Indemnizația de internship va fi egală cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.

Durata timpului de muncă pentru unintern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship.

În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai multde6orepezi.

Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship. Pe perioada derulării programului de internship organizația gazdă are obligația asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate, sociale și șomaj a internului care nu are calitatea de asigurat și a plății contribuțiilor aferente.

Plata cu cardul, modificată din nou: Obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata CITEȘTE ȘI Plata cu cardul, modificată din nou: Obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata

Firmele care, în termen de 60  de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un  contract de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării echivalentă cu 16% din salariul brut anual al respectivului angajat, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raporturilor de muncă cu acesta pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni.

Dacă și după 24 de luni contractul de muncă cu respectiva persoană este în derulare, angajatorul primeşte încă o primă echivalentă.

Toate modificările introduse de Parlament privind internshipul pot fi citite AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
internship
contract
tineri
lege
proiect
parlament