Majorarea producției din Rusia și Iran replasează petrolul pe un trend descendent

Majorarea producției din Rusia și Iran replasează petrolul pe un trend descendent
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 apr 2016

Aprecierea de 14% înregistrată de petrol pe piețele internațională în luna martie s-ar putea apropia de sfârșit, ca urmare a majorării producției din Rusia și Iran, dar și a amenințării Arabiei Saudite că va respecta înțelegerea de plafonare a producției la nivelul lunii ianuarie doar în cazul în care și rivalul său asiatic, Iranul, va face același lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Unul dintre actorii care, cel puțin la nivel declarativ, a susținut plafonarea producției, Rusia, deja demonstrează că una zice și alta face.

Producța de petrol a Rusiei s-a majorat în martie cu 2,1% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 10,912 milioane de barili pe zi. Producția din martie a depășit-o, chiar dacă marginal, pe cea din ianuarie, de 10,910 milioane de barili pe zi. Și mai îngrijorător pentru companiile petroliere, care sperau într-o continuare a tendinței de apreciere a petrolului, este majorarea volumului de petrol exportat de statul ex-sovietic cu 5,1% față de perioada similară a anului trecut.

Un alt mare producător care și-a majorat exporturile este Iranul, al cărui volum exportat de țiței a depășit 2 milioade de barili pe zi.

Potrivit ministrului petrolului iranian, Bijan Zanganeh, citat de AP, “Exportul de petrol și condensat al Iranului a depășit volumul de 2 milioade de barili pe zi, în urma suplimentării acestuia cu 250.000 de barili pe zi, începând cu 1 martie”, susține oficialul iranian.

Iranul ocupă locul patru în clasamentul statelor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, însă producția sa a avut de suferit în urma sancțiunilor impuse de statele occidentale pe tema programului său nuclear.

EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal

La rândul său, cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, a avertizat vineri, prin vocea prințului Mohammed bin Salman, că va respecta înțelegerea privind plafonarea producției la nivelul lunii ianuarie, doar dacă ceilalți mari producători, printre care se numără, evident, Rusia și Iranul, vor face același lucru.

Marii producători de petrol la nivel global, în frunte cu Rusia și Arabia Saudită, se vor reuni pe 17 aprilie la Doha pentru a discuta măsurile care ar trebui adoptate în vederea stabilizării prețurilor.

Indicii futures ai West Texas Intermediate (WTI) s-au depreciat, luni dimineață, cu aproximativ 1%, după ce vineri pierduseră 4%, până la un nivel de 36,43 dolari pe baril. Și Brent-ul se afla pe un trend descendent, luni dimineață cotațiile acestuia micșorându-se cu 0,7%, până la 38,4 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti
brent
depreciere
majorare
producție
rusia
iran