Marii producători de petrol din OPEC+ ignoră cererile privind o majorare semnificativă a producției

Marii producători de petrol din OPEC+ ignoră cererile privind o majorare semnificativă a producției
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis o nouă majorare modestă a producției de petrol, ignorând solicitările vizând o creștere semnificativă a ofertei pentru a reduce presiunile asupra prețurilor, provocate de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit "să își ajusteze în sus nivelul total de producție cu 432.000 de barili pe zi pentru luna mai", se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Prin această decizie, alianța marilor producători de petrol nu deviază de la linia anunțată în primăvara lui 2021 privind redresarea treptată a producției, după reducerile drastice decise pentru a face față șocului provocat de pandemia de Covid-19. OPEC+ optează pentru menținerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotația barilului de petrol a atins un nivel record, depășind 130 de dolari. Între timp, cotațiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.

Joi, în jurul orei 12:30 GMT, cotația barilului de țiței Brent din Marea Nordului era în scădere cu 5,08%, până la 107,69 dolari, în timp ce barilul de țiței american WTI era în scădere cu 5,43%, până la 101,96 dolari, după apariția în presă a unor informații potrivit cărora SUA se pregătesc să elibereze pe piață o cantitate mare de petrol din rezerva strategică.

Potrivit Bloomberg, Casa Albă ar urma să anunțe joi un plan care prevede eliberare a un milion de barili de țiței pe zi.

"În total, până la 180 de milioane de barili de petrol ar urma să fie scoși din rezervele strategice, ceea ce ar fi o cantitate fără precedent. Dacă această eliberare se va produce, piața petrolieră nu ar mai fi sub-aprovizionată", susține analistul Commerzbank, Carsten Fritsch.

Următoarea reuniune a OPEC+ este programată pentru 5 mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol