Ministerele Economiei și al Energiei: aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată

Ministerele Economiei și al Energiei: aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 nov 2017

Ministerele Economiei și al Energiei precizează, printr-un comunicat, că aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precizările vin după ce directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat joi, în Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE, că stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani și că România va importa o cantitate mai mare gaze.

Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 miliarde metri cubi, arată comunicatul.

”Aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, în această iarnă, va fi asigurată, în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul României”, se subliniază în comunicat.

Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei CITEȘTE ȘI Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei

De altfel, Ministerul Economiei a organizat joi o întâlnire, coordonată de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregătirile privind Programul de iarnă, în domeniul energiei.

La reuniune au fost prezenți ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, și conducerile companiilor și instituțiilor din domeniul energiei.

”Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, participanții la reuniune au ajuns la următoarele concluzii: livrarea gazelor naturale către clienți este și va fi asigurată normal de către furnizorii licențiați ANRE, conform normelor și datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piață, conform cu istoricul vânzărilor”, arată comunicatul.

Acest stoc minim de iarnă, de 1,76 miliarde metri cubi pentru 2017, este mai mare cu 1,6% față de cel din iarna anului 2016, spun oficialii Ministerului Energiei.

Managerii străini ai multinaționalelor din nordul Bucureștiului își caută locuințe premium, dar cu o chirie de până în 1.500 euro și contract de maximum 1 an CITEȘTE ȘI Managerii străini ai multinaționalelor din nordul Bucureștiului își caută locuințe premium, dar cu o chirie de până în 1.500 euro și contract de maximum 1 an

La întâlnire, Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a menționat că, în acest an a înmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat. În plus, principalii operatori privați au depășit, de asemenea, cantitățile obligatorii de depozitat, conform cerințelor ANRE.

Pentru iarna trecută, 2016-2017, s-au înmagazinat 2,3 miliarde mc, din care au fost utilizate doar 1,8 miliarde mc.

”Referitor la importuri, precizăm că acestea sunt o practică obișnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, țara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependență față de sursele externe de aprovizionare”, se menționează în comunicat.

Vor avea loc totodată întâlniri săptămânale ale Comandamentului de iarnă, pentru monitorizarea, împreună cu ANRE, a respectării prevederilor din programul de iarnă, de către operatorii din piață.

”În plus, Comandamentul are prevăzute soluții pentru situațiile de risc în privința securității în aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale în situații de urgență și de măsuri preventive, ce vor intra în vigoare odată cu începerea Programului de iarnă”, mai spun oficialii.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
iarna