Ministerul Energiei a lansat apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare

Ministerul Energiei a lansat apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Ministerul Energiei a lansat apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ghidul este aferent schemei de ajutor de stat promovată prin Ordinului ministrului energiei nr. 542/2024 și care finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Fondurilor Europene. Ramona Ivan, CEC Bank: Garanțiile europene la credite vin cu reduceri de 1,5 pp la dobânzi. Pe fonduri nerambursabile, atenție la consultanță, supradimensionare și contract! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Fondurilor Europene. Ramona Ivan, CEC Bank: Garanțiile europene la credite vin cu reduceri de 1,5 pp la dobânzi. Pe fonduri nerambursabile, atenție la consultanță, supradimensionare și contract!

Ghidul are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, precum și modernizarea rețelelor de termoficare și este a doua lansare după ghidul de rețele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal, scrie News.ro

Beneficiarii eligibili: a) întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate: întreprinderi mari, mijlocii sau mici; b) unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativteritoriale definite conform prevederilor legale în vigoare.

Bugetul total alocat apelului: 361.950.000 euro.    

Valoarea ajutorului de stat: 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanțare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiții în sisteme de termoficare și răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ și respectă principiul demarării lucrărilor.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Investițiile în tehnologii pentru o energie sigură și mai puțin poluantă sunt prioritățile mele enunțate chiar la preluarea mandatului. România și-a stabilit ținte curajoase în acest domeniu de decarbonare. Nu puțini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare, dar iată că ritmul susținut în care muncesc colegii mei pune banii europeni în mișcare. În urma acestor investiții, scade costul de producție al agentului termic, ceea ce se va simți direct în buzunarul cetățeanului și de asemenea, se va asigura o eficiență mai bună a furnizării de căldură și apă caldă.”

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
termoficare