SUA, investiție de 85 de milioane de dolari în securitatea energetică a R. Moldova: Stație cu baterii puternice de stocare a energiei electrice! „Va asigura securitatea energetică a R. Moldova atunci când vor exista probleme de rețea”

SUA, investiție de 85 de milioane de dolari în securitatea energetică a R. Moldova: Stație cu baterii puternice de stocare a energiei electrice! „Va asigura securitatea energetică a R. Moldova atunci când vor exista probleme de rețea”
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

O stație electrică unde vor fi instalate baterii de stocare a energiei electrice, care vor stabiliza sistemul în caz de situații de criză, a fost inaugurată miercuri la Brăila, suburbie a Chișinăului, de către premierul Dorin Recean și secretarul american Antony Blinken.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Stația reprezintă o investiție a Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității energetice a R. Moldova.

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut CITEȘTE ȘI Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut

„În contextul agresiunii ruse în Ucraina, SUA ajută R. Moldova să depășească problemele pe diferite dimensiuni, în mod special pe dimensiunea energetică. Suntem aici să lansăm un nou proiect cu o investiție de 85 de milioane de dolari din ajutorul SUA de 300 de milioane de dolari promis anul trecut. Această investiție va asigura securitatea energetică a R. Moldova atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente în rețea fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care continuă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei cu care R. Moldova este interconectată”, a declarat Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă susținut la stația electrică de la Brăila împreună cu Antony Blinken.

Premierul a amintit că SUA a oferit o sumă similară în anul trecut pentru ca Guvernul să poată să compenseze în factură prețurile mari la energie, o consecință a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„SUA este implicată în efortul R. Moldova de a construi o țară puternică din punct de vedere economic, un stat cu instituții reziliente. Este neprețuită contribuția SUA pentru reforma în justiție, pentru lupta împotriva corupției, dar și pentru o constantă asistență în domeniul dezvoltării economice. Dacă vorbim despre industria vinului, industria IT, dezvoltarea turismului, peste tot vom găsi o contribuție enormă semnificativă a programelor oferite prin USAID. (...) R. Moldova are obiectivul strategic de a face parte din familia europeană și SUA sunt împreună cu noi ca să transformăm republica și să devenim un membru deplin la UE”, a mulțumit Dorin Recean oficialului american pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova de către SUA, arată ziarulnational.md

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat faptul că „SUA sunt angajate la respectarea suveranității R. Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest”, subliniind că securitatea energetică este unul dintre domeniile care pot contribui la acest lucru.

„Am văzut în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei cum au transformat energia într-o armă care este, de fapt, o primejdie pentru securitatea națională. Cu acest proiect, vrem să ajutăm R. Moldova să-și edifice infrastructura energetică. Aceste acumulatoare care pot să stocheze energia pot să facă o diferență mare în stabilizarea rețelei, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres. Acest fond de 85 de milioane de dolari va fi un catalizator, fiindcă va atrage investiții și din sistemul privat, dar și din alte state”, a punctat oficialul american.

Antony Blinken a amintit că SUA finanțează și un proiect care prevede construirea unei linii electrice de înaltă tensiune pentru a conecta R. Moldova și România, ceea ce „va întări interconectarea cu Europa și integrarea în rețeaua europeană”.

viewscnt
Afla mai multe despre
antony blinken
republica moldova
baterii