Ministerul Mediului lansează în acest an un program destinat iluminatului ecologic, cu un buget de 384 milioane lei

Ministerul Mediului lansează în acest an un program destinat iluminatului ecologic, cu un buget de 384 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2020

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră, bugetul stabilit pentru 2020 fiind de 384 milioane lei, cu ajutorul căruia localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră. Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei. Prin program, localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos", informează ministerul într-un comunicat.

Exxon reduce cu 30% cheltuielile de investiții din acest an CITEȘTE ȘI Exxon reduce cu 30% cheltuielile de investiții din acest an

Conform programului, localitățile cu până la 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce cele cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de un milion de lei, scrie News.ro.

„În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în  economia României prin programe care să o sprijine. Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate. Astăzi, mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Or, aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de dioxid de carbon și costuri ridicate pentru administrațiile locale. Bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localități din România să pornească aceste investiții și să beneficieze de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ghidul de Finanțare al programului va fi supus, începând de miercuri, consultării publice. După încheierea acestei perioade, vor fi analizate toate observațiile și propunerile primite, urmând ca varianta finală a ghidului de finanțare să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Ulterior publicării ghidului, va fi organizată sesiunea de finanțare, iar UAT-urile vor putea depune documentațiile, în vederea participării în program.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul mediului
iluminat ecologic
led