Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, programat să fie organizat pe 19 octombrie și la care vor veni cei mai importanți lideri și experți ai industriei, ca și autoritățile relevante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz.

Detalii aici

CONTEXT

Industria energetică românească și europeană se pregătește de o nouă iarnă cu provocări. Și, deși Europa pare semnificativ mai bine pregătită pentru sezonul rece 2023-2024 decât a fost pentru cel precedent, persistă incertitudini atât pe partea de aprovizionare, cât mai ales în privința prețurilor.

În România, una dintre marile necunoscute este cât timp va mai funcționa actuala schemă de plafonare a prețurilor pentru consumatorii finali, când și cum va fi modificată în acord cu exigențele legislației și îndrumărilor Uniunii Europene. Asta pe lângă povara financiară suportată de bugetul de stat și de furnizori.

Strâns legat de plafonare, incertitudini există și cu privire la mecanismul de achiziție centralizată de energie la preț reglementat de 450 lei/MWh impus principalilor producători locali, în privința căruia Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement. În același timp, România este în plin avânt învestițional pe multiple paliere ale sectorului energetic.

Pregătirea exploatării celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră a intrat în linie dreaptă și au fost anunțate descoperiri semnificative de hidrocarburi și în zăcăminte de uscat. Dar nu știm cât timp și în ce condiții va mai fi permisă în UE utilizarea combustibililor fosili.

De asemenea, sunt anunțate numeroase proiecte de unități noi de producție de energie regenerabilă, iar numărul prosumatorilor a crescut enorm și este de așteptat să crească în continuare. Pentru menținerea echilibrului însă, aceste creșteri trebuie coroborate cu întărirea rețelelor de transport și distribuție și cu actualizarea legislației primare și a reglementărilor secundare și terțiare.

Toate aceste teme fierbinți ale energiei românești vor fi dezbătute la Profit Energy.forum de cei mai importanți lideri și experți ai industriei și de autoritățile relevante.

TEME DE DEZBATERE:

Panel  1:

Plafonare și reglementare de piață în energie electrică

Schema de plafonare a prețurilor la zi: costuri și rambursări; Idei de modificare a schemei în acord cu cerințele UE;

Mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată, cât de bine funcționează și cu ce ar putea fi înlocuit, dacă ne-o va impune Comisia Europeană;

Starea la zi a pieței angro libere a energiei.

Panel 2:

România, producător major de hidrocarburi în Europa Proiectul Midia, după un an de producție;

La zi despre dezvoltarea proiectului Neptun Deep;

Noi resurse românești de țiței;

Provocări legislative și de reglementare în domeniu; Cum maximizăm beneficiile resurselor energetice fosile românești în condițiile intensificării ambițiilor de decarbonare la nivel european.

Panel 3:

Energie electrică: Decarbonare și siguranță a aprovizionării

Principalele obstacole și provocări în calea dezvoltării producției de energie regenerabilă în România;

Cum echilibrăm dezvoltarea producției cu întărirea rețelelor; Prea mulți prosumatori?

Ce ar trebui schimbat în legislație și proceduri; Va reuși România să absoarbă fondurile UE nerabursabile masive destinate decarbonării sistemului energetic?

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
energy forum