Ministrul saudit al Energiei domolește speranțele privind plafonarea producției de petrol a OPEC

Ministrul saudit al Energiei domolește speranțele privind plafonarea producției de petrol a OPEC
scris 26 aug 2016

Cotațiile petrolului au interupt, vineri, avansul din ședința precedentă și înregistrează scăderi moderate după ce ministrul Energiei din Arabia Saudită a temperat așteptările din piață în legătură cu posibila plafonare a producției lunare de către membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

“Nu credem că este necesară o intervenție semnificativă pe piață, trebuie doar să lăsăm forțele cererii și ofertei să facă treaba în locul nostru”, a declarat ministrul saudit al Energiei Khalid Al-Falih pentru Reuters.

Ministrul a adăugat că piața se îndreaptă deja în direcția potrivită.

Membrii OPEC se vor reuni luna viitoare în Algeria, existând speranțe că, la această întâlnire, s-ar putea ajunge și la un acord de plafonare a producției de petrol, cu scopul susținerii prețurilor.

În jurul orei 15:00, ora României, cotațiile petrolului scădeau cu mai puțin de 0,5%, în urma declarațiilor ministrului saudit. Pe parcursul săptămânii, petrolul a pierdut circa 3%, cel mai rapid declin săptămânal din ultima lună.

Importurile de gaze continuă să crească, deși ieftinirea pare să se fi oprit. Rușii ar putea asigura o treime din consum în septembrie CITEȘTE ȘI Importurile de gaze continuă să crească, deși ieftinirea pare să se fi oprit. Rușii ar putea asigura o treime din consum în septembrie

“Săptămâna aceasta a fost, în mod evident, o luptă între fundamente și această intervenție verbală permanentă din partea mai multor membri OPEC”, spune Ole Hansen, senior manager la Saxo Bank.

”Nu mă aștept ca întâlnirea OPEC din septembrie să se finalizeze cu o înghețarea a producției sau să influențeze piața într-un mod semnificativ. Pare că membrii OPEC rămân mai preocupați de cota de piață”, afirmă și Oystein Berentsen, director la Strong Petroleum în Singapore.

Cotațiile petrolului au avansat ieri cu peste 1% în urma informațiilor că ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, va participa la întâlnirea OPEC de luna viitoare, unde s-ar putea discuta o eventuală plafonare a producției mondiale, pentru susținerea prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
organizației țărilor exportatoare de petrol
opec
arabai saudita iran
brent
wti
khalid al-falih
ministru