Mișa, despre prețul carburanților: Sincer, nu am urmărit care este prețul la pompă

Mișa, despre prețul carburanților: Sincer, nu am urmărit care este prețul la pompă
scris 19 sep 2017

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat, marți la Parlament, că nu a urmărit prețul carburanților la pompă și nu știe dacă acesta s-a majorat, afirmând că „indiscutabil” urmărește să vadă ce se întâmplă din punctul acesta de vedere. Mișa a precizat că înaintea reintroducerii supraaccizei a avut discuții „cu jucătorii din piață” despre menținerea prețurilor la pompă, dar nu a primit angajamente în acest sens.

„Sincer, nu am urmărit care este prețul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ținut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în prețul de la pompă, într-o scădere direct proporțională a prețului la pompă, dar nici într-o creștere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanți, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferență pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetățean a fost preluată de către companii. Am constatat că ea a fost preluată, am și inițiat acțiuni de control. Mai mult decât atât, în momentul în care am decis să facem această creștere pentru că am avut consultări înainte cu companiile din domeniu și nu numai, am decis să creem această creștere în două etape pentru a nu crea un șoc de consum și am luat în calcul cam care ar putea fi scăderea de consum și am ținut cont și de valoarea accizei, valoarea cu care trebuie să crească acciza”, a declarat Ionuț Mișa.

Referitor la declarațiile premierului care afirma în urmă cu câteva săptămâni că a luat în calcul unele măsuri dacă prețurile carburanților vor crește în urma reintroducerii supraaccizei, ministrul Finanțelor a precizat că are încredere în premier și în faptul că se vor lua niște măsuri și vor fi niște analize, scrie News.ro.

Google a lansat un site care aduce laolaltă toate aplicațiile, evenimentele și sfaturile gigantului IT pentru startup-uri CITEȘTE ȘI Google a lansat un site care aduce laolaltă toate aplicațiile, evenimentele și sfaturile gigantului IT pentru startup-uri

„Nu pot să comentez eu declarațiile premierului, dar eu am încredere în premier și în faptul că se vor lua niște măsuri și vor fi niște analize. Nu știu exact la ce se referea dânsul”, a afirmat ministrul Finanțelor.

La remarca jurnaliștilor că prețul la combustibili a crescut la pompă, ministrul Finanțelor a spus că urmărește acest aspect.

„Urmărim indiscutabil să vedem ce se întâmplă și din punctul ăsta de vedere, vom monitoriza și ulterior să vedem dacă creșterea de preț se regăsește într-o creștere a profitabilității companiilor care vând carburanți, pentru că în mod firesc ar trebui ca acea diferență peste valoarea cu care a crescut acciza să se regăsească în profitul companiilor și, automat, într-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat”, a precizat Mișa.

El a ținut să precizeze că, înaintea reintroducerii supraaccizei, a avut discuții „cu jucătorii din piață” și a primit analize din partea acestora.

„Am avut discuții cu jucătorii din piață, am primit analize din partea lor. Noi am solicitat analize, le-am prezentat și analziele pe care le-am avut noi. Induscutabil că am avut discuții despre menținerea prețurilor la pompă. Nu am avut angajamente din acest punct de vedere”, a spus ministrul Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor
ionut misa