Neel, OMV Petrom: Sistemul energetic românesc a fost aproape de blackout de 2 ori anul acesta. E nevoie de investiții în centrale

Neel, OMV Petrom: Sistemul energetic românesc a fost aproape de blackout de 2 ori anul acesta. E nevoie de investiții în centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2019

Sistemul energetic românesc a fost aproape de blackout de 2 ori anul acesta, din cauza lipsei de investiții în centrale, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu vânzarea și tradingul de gaze și electricitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cele două momente ar fi survenit acum câteva zile, când a fost oprit unul dintre cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, și la începutul anului, în perioada de iarnă.

"Cele două situații au venit pe fondul faptului că nu s-au făcut investiții în centrale, în condițiile în care aceste investiții nu sunt stimulate. Pentru a putea fi finanțate astfel de proiecte de investiții de către bănci, trebuie să poți avea contracte pe termen lung", a spus Neel, la o masă rotundă organizată de Financial Intelligence..

Aproximativ jumătate dintre românii din Marea Britanie și-au depus actele pentru noul statut de imigrare CITEȘTE ȘI Aproximativ jumătate dintre românii din Marea Britanie și-au depus actele pentru noul statut de imigrare

După cum a relatat Profit.ro, legislația românească va fi modificată pentru a se permite vânzarea în avans către furnizori, de către dezvoltatorii de proiecte de centrale de producție de energie, a electricității care urmează să fie produsă, în scopul facilitării obținerii de finanțare pentru implementarea respectivelor proiecte, măsură cerută de mult timp atât de investitorii interesați, cât și de furnizori și de consultanții în domeniu.

Legislația în prezent în vigoare prevede că producția de energie electrică se desfășoară în baza unei licențe ANRE pentru exploatarea comercială de capacități energetice, participarea la piața de energie administrată de OPCOM fiind condiționată de deținerea acestei licențe.

Potrivit unui proiect legislativ, se are în vedere introducerea unei excepții la această normă, care va permite unui producător care urmează să realizeze o investiție într-o capacitate de producere de energie electrică să tranzacționeze pe o platformă de piață dedicată, fără a deține în prealabil o licență, energia viitoare ce va fi produsă de respectiva capacitate, ca garanție pentru obținerea finanțării necesare. "Astfel, prevederile propuse elimină o barieră în calea creerii unei piețe funcționale, centralizate, pentru încheierea de contracte pe termen lung", este motivarea modificării legislative propuse.

MedLife pregătește noi achiziții CITEȘTE ȘI MedLife pregătește noi achiziții

România are nevoie vitală de noi centrale de producție de energie. Deși capacitatea totală instalată în centralele de producție de energie electrică din România era de peste 24.700 MW anul trecut, iar cea netă de producere – de 18.800 MW, puterea disponibilă netă asigurată era de doar 10.850 MW, din cauza volumului mare de putere indisponibilă compus din unități de producție active doar teoretic, dar aflate în conservare, din centrale oprite programat sau accidental pentru reparații (în special pe cărbune și gaze), din capacități ținute în rezervă pentru servicii de sistem, precum și din parcuri eoliene și fotovoltaice cu producție intermitentă, care funcționează la putere maximă doar un număr mic de ore.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) lucrează alături de ministerul de resort pentru a identifica acele unități de producție de energie care încă apar în statisticile oficiale de profil, deși nu mai sunt în funcțiune, "umflând" astfel artificial, "pe hârtie", capacitatea de producție a României, a declarat în august președintele Autorității, Dumitru Chiriță.

"Pe hârtie avem o capacitate de producție foarte mare, de peste 24.000 MW, din care disponibili efectiv undeva la 16.000 MW. Cei 8.000 MW (diferența – n.r.) sunt în mare măsură megawați care nu există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme. De aceea, vă informez că, împreună cu Ministerul Energiei, am reușit să facem o primă evaluare a acestor capacități, a celor 8.000 MW. Sunt peste 3.800 identificați, în privința cărora, până la sfârșitul anului, vom lua decizii privind suspendarea și ridicarea licențelor, astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene și pe site-ul Transelectricii cu informații care nu sunt reale", a spus Chiriță.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistemul energetic blackout
blackout romania
pana masiva de curent
intrerupere alimentare energie electrica
franck neel omv petrom
investitii centrale productie energie
contracte pe termen lung energie