Getica 95 Com a intrat în insolvență. Administrator judiciar este firma de profil a soției fostului șef ANAF Sorin Blejnar

Getica 95 Com a intrat în insolvență. Administrator judiciar este firma de profil a soției fostului șef ANAF Sorin Blejnar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 iun 2021

Tribunalul Buzău a admis cererea de intrare în insolvență a Getica 95 Com, cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială românească, controlat și condus de omul de afaceri buzoian Viorel Tudose. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnată firma de profil Prime Insolv Practice SPRL, asociații acesteia fiind Andreea Florentina Blejnar, soția fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, fosta conducătoare a Direcției Juridice a ANAF Ioana Toma și avocata Tatiana Manolache Onofrei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Pressone, firma de insolvență a fost înființată în 2010 de către fostul parlamentar și secretar de stat PSD Șerban Nicolae.

INFOGRAFICE Piața berii din România va atinge un nou nivel record. Topul producătorilor CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața berii din România va atinge un nou nivel record. Topul producătorilor

Prime Insolv Practice SRL a gestionat, printre altele, falimentul firmei imobiliare Avrig Office Properties SRL, din grupul Avrig 35, grup fondat în 1999 de către omul de afaceri Alexander Hergan și un grup de investitori americani, care a realizat proiecte precum Charles de Gaulle Plaza, Iris Titan și Iris Pitești. În portofoliul practicianului în insolvență s-a aflat și falimentul Asociației Fotbal Club Steaua, structura non-profit pe care a funcționat în trecut echipa de fotbal din Ghencea, controlată acum de Gigi Becali.

Generali Pensii are un nou CEO, după 14 ani de mandat al lui Ioan Vreme CITEȘTE ȘI Generali Pensii are un nou CEO, după 14 ani de mandat al lui Ioan Vreme

Getica 95 Com și-a declarat în instanță intenția de a depune un plan de reorganizare și de a reveni în circuitul economic normal.

Printre creditorii furnizorului de energie, care au depus cereri de intrare în insolvență a Getica 95 Com, se numără operatorul brașovean de apă și canalizare și distribuitorul de energie Flavus Investiții, producătorii de energie fotovoltaică tot brașoveni Vis Solaris 2011 și Elisolar, precum și Banca Transilvania.

DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiu CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiu

Getica 95 este cel mai important furnizor de energie de pe piața concurențială, cu o cotă de piață de 12,15% în luna ianuarie (ultimele date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE), cu mai mult de un procent în plus față de principalii săi concurenți: Electrica Furnizare (9,95%), Enel Energie (9,37%) și Enel Energie Muntenia (9,35%) și cu aproape 5 procente peste E.ON Energie (7,47%) sau CEZ vânzare (6,84%).

În ultimul an, compania a urcat de la o cotă de piață de 7,9% la una de 12,15%, ascensiunea suprapunându-se cu procesul de liberalizare a pieței de electricitate, din decembrie 2020 și ianuarie 2021.

FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița

Getica 95 s-a numărat printre furnizorii cu cele mai atractive oferte pe piața concurențială. Numai că, între timp, prețurile energiei electrice pe piața angro au explodat. De exemplu, dacă, în urmă cu un an, pe piața spot de energie electrică din România (la fel ca și pe piețele spot cu care este cuplată – Ungaria, Cehia și Slovacia) prețurile erau de 20 – 25 euro/MWh, în prezent acestea sunt de 3-4 ori mai ridicate, variind între 65 și 90 euro/MWh. Iar aproximativ 50% din energia furnizată consumatorilor finali provine de pe cele două piețe spot (PZU și intraday).

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București (iluminatul stradal) se află, pe lângă clienți casnici, printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu Getica 95 Com.

Vânzările de produse electronice și electrocasnice pentru gătit, curațenie sau pentru lucru de acasă au crescut, în pandemie, cu peste 50% CITEȘTE ȘI Vânzările de produse electronice și electrocasnice pentru gătit, curațenie sau pentru lucru de acasă au crescut, în pandemie, cu peste 50%

Compania a avut, în 2020, afaceri aproape triple comparativ cu anul precedent, de 1,5 miliarde lei, și un profit net în creștere asemănătoare, de 81,5 milioane lei, dar și datoriile au crescut puternic, de la 155,6 milioane lei la 267,1 milioane lei, fără să existe restanțe către ANAF.

Într-un comunicat de presă emis la scurt timp de la depunerea cererii de insolvență, Getica a susținut că scopul companiei este acela de continuare a activității la aceeași calitate oferită și la aceiași parametri.

Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piață de energie, lipsa unei legislațîi stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getică 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internăționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă ceea ce a condus la o criză în piață de energie. În plus , prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se preciza în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
getica 95 com
furnizor energie insolventa
crestere preturi energie angro
scumpire energie