Nuclearelectrica reia un plan mai vechi și vrea să preia uzina de procesare de la Feldioara, de la CNU

Nuclearelectrica reia un plan mai vechi și vrea să preia uzina de procesare de la Feldioara, de la CNU
scris 19 sep 2019

Compania Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, își va informa acționarii în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 24 noiembrie, că va transmite Ministerului Energiei o ofertă neangajantă pentru a putea prelua uzina de procesare de la Feldioara, care aparține Companiei Naționale a Uraniului (CNU), arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).

Acesta este un plan mai vechi al producătorului de energie. De altfel, Nuclearelectrica este unicul beneficiar al produselor obținute de CNU, scrie News.ro.

Ministerul Energiei este acționar majoritar al ambelor companii, iar în cazul CNU este acționar unic.

ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum

”Informare cu privire la formularea și transmiterea către Ministerul Energiei (reprezentantul acționarului unic al Companiei Naționale a Uraniului, statul român) a unei oferte neangajante în vederea unei potențiale preluări, de către Nuclearelectrica, în calitate de cumpărătoare, a liniei de procesare a octoxidului de uraniu de la Compania Națională a Uraniului – Sucursala Feldioara”, arată unul din subiectele aflate pe ordinea de zi.

Nuclearelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 290,66 milioane lei, mai mare cu 59,4% față de perioada similară a anului trecut.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

CNU este unicul producător de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) de pe teritoriul Uniunii Europene, care asigură materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU necesar funcționării Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă.

Compania Națională a Uraniului, singurul producător de uraniu din România, estimează pentru acest an un profit net de 21,13 milioane lei și venituri totale de 121,84 milioane lei. Societatea are 774 salariați.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
nuclearelectrica
feldioara