Oficialii CE dau liber Guvernului să închidă două unități ale Complexului Energetic Hunedoara și să dea afară minerii

Oficialii CE dau liber Guvernului să închidă două unități ale Complexului Energetic Hunedoara și să dea afară minerii
scris 24 nov 2016

Exploatările miniere Lonea și Lupeni din Complexul Energetic Hunedoara pot fi închise cu ajutoare financiare acordate minerilor care urmează să fie disponibilizați, operațiunea fiind avizată de Comisia Europeană. Minele sunt închise deoarece Guvernul consideră că acestea nu au perspective de viabilizare a activității. Planul de închidere a fost anunțat de Profit.ro din luna aprilie.

Cele două unități vor fi închise până la sfârșitul anului 2018.

Recent, Complexul Energetic Hunedoara a fost obligat din nou să iasă din insolvență.

Profit.ro a relatat în exclusivitate cum administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, în insolvență cu datorii estimate la 1,43 miliarde lei, cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județ, singurul furnizor de căldură din regiune și pe care Guvernul încearcă să îl scape de faliment, reclamă că nu găsește un evaluator pentru întregul patrimoniu, din cauza "complexității lucrării", și atacă dur mai multe ministere pentru lipsa de implicare în salvarea companiei.

Șoc pentru comerțul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat faliment CITEȘTE ȘI Șoc pentru comerțul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat faliment

Astăzi, conform unei liste prezentate recent de Profit.ro, Complexul Energetic Hunedoara conduce top-ul companiilor de stat cu pierderi, cu un negativ brut de 1,6 miliarde de lei înregistrat pe parcursul anului trecut.

În primul semestru al acestui an, activitatea s-a redus și pe partea de venituri, și pe cea de cheltuieli, ceea ce a permis Complexului să raporteze, contabil, diminuarea cu peste o treime a pierderilor, de la 172,03 la 110,24 milioane lei. Pe de altă parte, însă, volumul de plăți restante a explodat, comparativ cu primele 6 luni din 2015, acestea majorându-se cu mai mult de 77%, de la 532,38 la 944,47 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
mineri valea jiului
valea jiului
energie pe carbune
termocentrale