Complexul Energetic Hunedoara, obligat din nou să iasă din insolvență de aceeași Curte de Apel

Complexul Energetic Hunedoara, obligat din nou să iasă din insolvență de aceeași Curte de Apel
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 nov 2016

Complexul Energetic Hunedoara va ieși din insolvență, decizia din iunie a Tribunalului Hunedoara în baza căreia compania a intrat în această formă de protecție fiind anulată astăzi tot de judecătorii Curții de Apel Alba Iulia. Decizia Curții este definitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Insolvența a fost contestată de unii creditori, dar și de sindicat.

Inițial, complexul intrase în insolvență în ianuarie, după ce a înregistrat pierderi de circa 900 de milioane lei în 2015, dar aceeași Curte de Apel de la Alba Iulia a decis, în 19 mai, anularea intrării în insolvență. Compania a intrat în insolvență pentru a doua oară în 23 iunie, după ce Tribunalul Hunedoara a decis deschiderea procedurii în acest sens.

Anularea pentru aproximativ două luni a insolvenței a avut efecte negative pentru Complexul Energetic Hunedoara, noul tabel de creanțe, refăcut ca urmare a anulării insolvenței, ridicând datoriile totale ale companiei cu aproape 100 milioane lei, la 1,43 miliarde lei, conform unui document prezentat în exclusivitate de Profit.ro.

Complexul Energetic Hunedoara este controlat integral de statul român, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și avea aproximativ 6.300 de angajați în momentul intrării în insolvență, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

În urmă cu o săptămână, Profit.ro a relatat în exclusivitate cum administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, în insolvență cu datorii estimate la 1,43 miliarde lei, cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județ, singurul furnizor de căldură din regiune și pe care Guvernul încearcă să îl scape de faliment, reclamă că nu găsește un evaluator pentru întregul patrimoniu, din cauza "complexității lucrării", și atacă dur mai multe ministere pentru lipsa de implicare în salvarea companiei.

Șoc pentru comerțul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat faliment CITEȘTE ȘI Șoc pentru comerțul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat faliment

Astăzi, conform unei liste prezentate recent de Profit.ro, Complexul Energetic Hunedoara conduce top-ul companiilor de stat cu pierderi, cu un negativ brut de 1,6 miliarde de lei înregistrat pe parcursul anului trecut.

În primul semestru al acestui an, activitatea s-a redus și pe partea de venituri, și pe cea de cheltuieli, ceea ce a permis Complexului să raporteze, contabil, diminuarea cu peste o treime a pierderilor, de la 172,03 la 110,24 milioane lei. Pe de altă parte, însă, volumul de plăți restante a explodat, comparativ cu primele 6 luni din 2015, acestea majorându-se cu mai mult de 77%, de la 532,38 la 944,47 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
mineri valea jiului
valea jiului
energie pe carbune
termocentrale