Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, condamnat de ICCJ la plata unei amenzi penale pentru fals în înscrisuri și fals în declarații

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, condamnat de ICCJ la plata unei amenzi penale pentru fals în înscrisuri și fals în declarații
scris 3 feb 2022

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiției la o amendă penală de 48.000 de lei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații în formă continuată în dosarul privind neregulile din declarațiile de avere, anunță, joi, Ministerul Public. Grigorescu a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

"Prin Hotărârea nr. 34/2022 din data de 2 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică cu un inculpat, fost ministru al energiei și membru al Guvernului României, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal și de fals în declarații în formă continuată, prev. de art. 28 din Legea nr. 176/2010, rap. la art. 326 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale)", a transmis, joi, într-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției.

Câți bani a pierdut Mark Zuckerberg după prăbușirea acțiunilor Meta. CEO-ul Facebook iese din clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii CITEȘTE ȘI Câți bani a pierdut Mark Zuckerberg după prăbușirea acțiunilor Meta. CEO-ul Facebook iese din clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii

Astfel, Victor Grigorescu a fost condamnat la 36.000 de lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile – amendă înmulțite cu 300 de lei pe zi-amendă) pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și la 36.000 de lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile – amendă înmulțite cu 300 de lei pe zi-amendă) pentru fals în declarații în formă continuată. Instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse, urmând ca în final acesta să execute pedeapsa principală rezultantă de 48.000 de lei amendă penală. Totodată, au fost desființate înscrisurile falsificate, scrie News.ro.

Hotărârea poate fi atacată cu apel.

Potrivit sursei citate, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au sesizat, în 3 noiembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție, cu acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul lui Grigorescu.

"Inculpatul a întocmit în fals un contract de închiriere, pretins încheiat cu Impact SalesCo la data de 15.05.2014, contract înregistrat la Administrația Financiară a Sectorului 1 la data de 04.06.2014. Totodată inculpatul a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului cu privire la sursa veniturilor menționate, în 3 declarații de avere depuse la începutul și pe parcursul exercitării mandatului de ministru al energiei. În concret, prin declarațiile de avere nr. 2087/17.12.2015, nr. 2140/26.01.2016 și nr. 2381/15.06.2016, inculpatul a declarat venituri în valoare totală de 792 000 lei (554500 și, respectiv, 237500 lei), provenite din cedarea folosinței unui bun mobil către societatea off-shore Impact Sales Co, cu sediul în British Overseas Territories UK. Obiectul generator de venituri a fost reprezentat de o platformă online, respectiv site-ul www.monitoruleu.com (devenit între timp nefuncțional) a cărui folosință a fost cedată către compania off-shore mai sus menționată", arătau procurorii.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat că recunoaște săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații în formă continuată și acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală.

În octombrie 2016, Agenția Națională de Integritate anunța că verifică declarațiile de avere ale ministrului Energiei din Guvernul Cioloș Victor Vlad Grigorescu, pentru unele neclarități. Atunci, el a dat explicații în mai multe rânduri, fără a preciza de unde a venit suma de 792.000 de lei, în cazul căreia existau suspiciuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
victor grigorescu
iccj