OMV nu vinde participația majoritară deținută la Borealis

OMV nu vinde participația majoritară deținută la Borealis
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2023

OMV nu intenționează să-și vândă participația majoritară la divizia sa Borealis, din sectorul petrochimic, a anunțat directorul general al grupului energetic austriac, Alfred Stern, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) deține 25% din OMV și are de asemenea o participație în Borealis. Ambele companii se concentrează pe creștere prin produse chimice și mase plastice, scrie Agerpres.

Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB CITEȘTE ȘI Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB

Anul trecut, ADNOC a prezentat un plan ce prevede alocarea sumei de 150 miliarde de dolari în perioada 2023 - 2027 pentru strategia de creștere, care include o nouă divizie axată pe energie, inclusiv produse chimice. Acest fapt a dus la speculații că ADNOC ar putea cumpăra participația majoritară deținută de OMV la Borealis.

"Nu vom vinde participația deținută la Borealis", a declarat Stern pentru Reuters, în marja unei conferințe pe teme de energie, care se desfășoară la New York.

Acesta a adăugat că Europa ar trebui să fie într-o poziție mai bună privind aprovizionarea cu gaze naturale, înaintea acestei ierni.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile impuse de UE au provocat o criză energetică în Europa, deoarece a crescut prețul energiei. Europa era dependentă de petrolul și gazul din Rusia.

UE a reușit să compenseze reducerea semnificativă a livrărilor de gaze rusești, fiind ajutată și de iarna relativ blândă.

Prețul gazelor în Europa a scăzut față de anul trecut, în urma cererii mai reduse din industrie și a măsurilor adoptate pentru reducerea dependenței de Rusia, a explicat Stern.

Acesta a adăugat că OMV își va îndeplini contractele de furnizare de gaze în Austria, chiar dacă Gazprom oprește aprovizionarea. OMV primește gaze de la Gazprom printr-o conducă care tranzitează Ucraina.

OMV are propria sa producție de gaze în Norvegia și are acorduri de achiziție cu alți furnizori pentru a se asigura că poate compensa pierderea livrărilor rusești. Compania a rezervat capacitate în gazoductul care livrează gaze Europei, dacă va fi necesar, a informat șeful OMV.

Piața combustibilului din Europa s-a stabilizat, chiar dacă Europa a interzis în februarie importurile din Rusia. Industria energetică a făcut față cu bine perturbărilor provocate de război, a declarat Stern. Acesta a subliniat: "Există o rearanjare masivă a lanțurilor de aprovizionare".

GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream CITEȘTE ȘI GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream

Marjele de rafinare au scăzut de la începutul anului, dar acum s-au normalizat. OMV a proiectat în medie marje de rafinare între 10 și 15 dolari pe baril, dar ele ar putea scădea sub acest nivel, a explicat Stern.

Acesta a adăugat că OMV se așteaptă la o cotație medie a barilului de petrol Brent din Marea Nordului peste 80 dolari pe baril în 2023. În prezent, cotația barilului de petrol Brent este de aproximativ 77 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
borealis