OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și singurul producător de țiței din România, a scos la licitație un acord-cadru pe 4 ani pentru servicii de ecologizare post-exploatare a perimetrelor unde compania a derulat operațiuni petroliere, valoarea totală a acordului-cadru putând ajunge la peste 180 milioane lei cu tot cu TVA.
Astfel, OMV Petrom a scos la licitație un acord-cadru pentru servicii de operare a stațiilor de bioremediere, a platformelor de stocare temporară și a depozitelor finale de deșeuri rezultate din activități de exploatare. Acordul-cadrul presupune prestarea de servicii de tratare și eliminare a solurilor contaminate în urma operațiunilor petroliere.
Valoarea totală a acordului cadru, care ar urma să se întindă pe 4 ani, este estimată între un minim de 36,6 milioane lei (aproape 44 milioane lei cu TVA inclus) și un maxim de 150,3 milioane lei (peste 180 milioane lei cu tot cu TVA). Acordul-cadru va fi încheiat cu o singură firmă contractoare.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Termenul-limită de trimitere a ofertelor este 20 martie, iar acestea urmeză să fie deschise și evaluate pe 19 aprilie. Criteriul de atribuire este prețul cel mai mic.
Potrivit ultimelor date publice disponibile, la finalul anului 2015, OMV Petrom avea constituite provizioane de mediu în sumă totală de aproape 213 milioane lei, reprezentând estimarea costurilor proiectelor de mediu pe care compania avea obligația să le implementeze, inclusiv costuri de dezafectare și restaurare.
Pe de altă parte, potrivit contractului de privatizare din 2004, OMV Petrom este îndreptățită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare și de mediu efectuate pentru restaurarea și decontaminarea zonelor aferente unor activități efectuate înaintea procesului de privatizare.

"Ca urmare, OMV Petrom SA a înregistrat ca și creanțe de la statul român datoriile estimate cu dezafectarea, având o valoare prezentă netă de 2,33 miliarde lei la 31 decembrie 2015 (2014: 2,085 miliarde lei ) și datoriile cu obligațiile de mediu în Upstream și Downstream Oil, având o valoare prezentă netă de 240,55 milioane lei (2014: 276,31 milioane lei), întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom SA", se arată în raportul anual pe 2015 al companiei.
Statul român, la rândul său, beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru acoperirea acestor obligații financiare. Astfel, în 2013, Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 180 milioane euro pentru România, prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, pentru decontaminarea siturilor și amplasamentelor poluate istoric cu produse petroliere înainte de privatizarea OMV Petrom.
Speța a dus și la un litigiu. Astfel, în decembrie 2011, austriecii de la OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, a reclamat statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris, după ce Guvernul a refuzat două solicitări de rambursare a unor cheltuieli efectuate de Petrom pentru remedierea unor probleme de mediu survenite înainte de privatizarea companiei, în sumă totală de 91,68 milioane lei (21,03 milioane euro) fără TVA. Cheltuielile fuseseră efectuate de companie pentru operațiuni de remediere întreprinse la combinatul Doljchim Craiova și la rafinăria Petrobrazi. Autoritățile de la București refuzaseră rambursarea întrucât apreciaseră că nu erau îndeplinite condițiile de rambursare prevăzute de contractul de privatizare din 2004.