Complexul Energetic Oltenia a rămas pe pierderi în 2016, pe fondul scăderii cu 10% a producției de energie

Complexul Energetic Oltenia a rămas pe pierderi în 2016, pe fondul scăderii cu 10% a producției de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2017

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a încheiat și 2016 pe minus, după pierderile-record, de 961 milioane lei, înregistrate în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut ușor, iar producția de energie s-a diminuat cu 10%, la 13,5 TWh, arată datele transmise de societate la solicitarea News.ro. Compania nu a precizat ce valoare au avut pierderile din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Conform prevederilor legale, exercițiul financiar al anului precedent se încheie în luna mai a anului următor, după auditarea situațiilor financiare. La acest moment, situația estimată a indicatorilor financiar-contabili aferenți anului 2016 nu este finalizată, dar este de așteptat ca, în urma reducerilor de costuri realizate, să se înregistreze un rezultat semnificativ mai bun decât cel din 2015”, se arată în răspunsul Complexului Eenrgetic Oltenia, transmis News.ro.

În 2015, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o cifră de afaceri de circa 2,7 miliarde lei.

”Pentru anul 2016, estimăm că cifra de afaceri va fi ușor scăzută față de anul precedent, luând în considerare volumul de energie produsă pe bază de cărbune mai mic decât în 2015, conform cerințelor pieței”, a menționat compania.

De asemenea, CE Oltenia a realizat în 2016 o producție de energie electrică de circa 13,5 TWh, în scădere față de cea realizată în 2015, de cira 15 TWh.

FOTO Citroen a prezentat conceptul C-Aircross, care prefigurează viitorul mini SUV bazat pe C3 CITEȘTE ȘI FOTO Citroen a prezentat conceptul C-Aircross, care prefigurează viitorul mini SUV bazat pe C3

Din producția de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național, în anul 2016, circa 90% a fost vândută pe bursa OPCOM, la prețurile pieței, spun reprezentanții companiei, tranzacțiile fiind publicate pe site-ul OPCOM, restul reprezentând energie consumată în carierele proprii.

”Cota de piață acoperită de energia produsă pe bază de cărbune în Sistemul Energetic Național (SEN) a scăzut în 2016, comparativ cu 2015, înregistrându-se creșteri ale cotelor de piață aferente producțiilor hidro, gaz și regenerabile, conform datelor Transelectrica”, mai arată datele transmise de societate.

CE Oltenia susține că este este puternic dezavantajată față de producătorii de energie regenerabilă, care au prioritate la intrarea în sistemul energetic.

Bugetul propus pentru investițiile planificate în acest an va fi orientat prioritar către implementarea instalațiilor de scădere a emisiilor de Nox (oxizi de azot), modernizarea grupului energetic nr. 5 de la Sucursala Rovinari, precum și către menținerea siguranței în funcționare a tuturor grupurilor energetice și activelor miniere disponibile, potrivit CE Oltenia, fără a preciza la ce sumă se ridică investițiile planfiicate.

Producătorul de energie are în prezent aproximativ 14.000 de angajați.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia