OMV Petrom și-a triplat profitul în prima jumătate a anului, la peste 1,2 miliarde lei, ca urmare a revenirii pe creștere a prețului la țiței

OMV Petrom și-a triplat profitul în prima jumătate a anului, la peste 1,2 miliarde lei, ca urmare a revenirii pe creștere a prețului la țiței
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2017

Cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, și-a triplat profitul net în prima jumătate a acestui an, de la 405 milioane lei la 1,21 miliarde lei, în principal ca urmare a revenirii ample a cotațiilor internaționale la țiței, prețul mediu realizat de grupul controlat de austriecii de la OMV la vânzările de petrol crescând cu 36% în perioada analizată, de la 31,77 dolari/baril în primul semestru al anului trecut la 43,33 dolari/baril în intervalul ianuarie-iunie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impozitul pe profit plătit de OMV Petrom a avansat chiar mai mult, crescând de 3,5 ori, de la 70,02 la 246,79 milioane lei, rata efectivă de impozitare a companiei majorându-se de la 15% în S1 2016 la 17% în primele 6 luni din 2017.

“În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor“, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

VIDEO Facebook va avea o secțiune dedicată conținutului video exclusiv CITEȘTE ȘI VIDEO Facebook va avea o secțiune dedicată conținutului video exclusiv

Potrivit raportului semestrial al OMV Petrom, valoarea vânzărilor consolidate ale grupului, de 9,261 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2017, a crescut cu 25% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, stimulată de prețurile semnificativ mai ridicate la țiței și volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate, compensate parțial de prețurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale.

Valoarea investițiilor OMV Petrom a scăzut cu aproape 32% în primul semestru din 2017, la 913 milioane lei, în principal ca urmare a reducerilor substanțiale de investiții din segmentul de explorare și producție de hidrocarburi.

“Am revizuit estimările de investiții pentru 2017 în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde euro, de la 0,8 miliarde euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor; cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă“, a mai spus Mariana Gheorghe.

CEO-ul OMV Petrom a arătat că grupul și-a menținut estimarea de declin al producției medii zilnice, de circa 3% față de 2016, fără a include aici inițiativele de optimizare a portofoliului, adăugând că, la 1 august, compania a transferat 19 zăcăminte marginale către Mazarine Energy și, în plus, a inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte. .

Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, în vizorul procurorilor, se retrage din E-Boda Electronics CITEȘTE ȘI Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, în vizorul procurorilor, se retrage din E-Boda Electronics

Pe segmentul upstream, costurile de producție ale OMV Petrom în dolari/baril la nivel de grup au scăzut cu 13%, în principal datorită abrogării impozitului pe construcții speciale, cursului de schimb favorabil și costurilor mai mici cu personalul și serviciile, parțial contrabalansate de scăderea productției disponibile pentru vânzare. În România, costurile de producție exprimate în dolari/baril au scăzut cu 14%, la 10,48 dolari USD/bep, în timp ce în monedă națională s-au redus cu 11%, la 43,90 lei. 

“Producția de hidrocarburi la nivel de grup a fost de 30,73 milioane barili. În România, producția totală de hidrocarburi a fost de 29,39 milioane barili, cu 4% mai mică decât în ianuarie-iunie 2016. Producția de țiței și condensat în România a fost de 12,57 milioane barili, cu 5% mai mică decât în ianuarie-iunie 2016, în principal din cauza declinului natural și al impactului vremii nefavorabile. Producția de gaze naturale în România a scăzut cu 2%, la 16,82 milioane barili echivalent petrol, din cauza declinului natural al principalelor zăcăminte de gaze (Totea, Bulbuceni) și activităților de mentenanță pentru Totea Deep, în pofida reparațiilor capitale de succes și a contribuției mai mari a proiectului Lebăda Est NAG. Producția de hidrocarburi în Kazahstan a scăzut cu 15%, la 1,34 milioane barili“, se mai menționează în raportul trimestrial al companiei.

Ca perspectivă pentru întreg anul 2017, OMV Petrom preconizează 1.000 de lucrări de reparații capitale și forarea a aproximativ 70 de sonde noi de producție, iar în ceea ce privește explorarea - zece sonde noi, pentru care forajul este planificat să înceapă până la sfârșitul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petrom
omv
profit omv petrom
pret titei
pret petrol
cotatii titei