OMV și-a vândut participația la Gas Connect Austria către Verbund pentru 437 milioane de euro, partea a programului de înstrăinare de active în valoare de 2 miliarde euro

OMV și-a vândut participația la Gas Connect Austria către Verbund pentru 437 milioane de euro, partea a programului de înstrăinare de active în valoare de 2 miliarde euro
scris 23 sep 2020

OMV, principalul acționar al OMV Petrom, a efectuat prima operațiune de amploare din programul de vânzare de active de 2 miliarde euro, cedând participația sa de 51% în transportorul de gaze Gas Connect Austria către Verbund, cea mai mare companie austriacă de electricitate și unul dintre principalii producători de energie hidro din Europa, contra unei sume totale de 437 milioane de euro.

 

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Suma reprezintă o cincime din cea totală estimată de companie a fi încasată în urma înstrăinării de active, de 2 miliarde de euro. Impactul acestei operațiuni asupra gradului de îndatorare al companiei este de 570 milioane de euro.

Profit.ro a anunțat anterior că austriecii, acționari majoritari ai companiei Petrom, au o nevoie de cash în urma proiectelor expansioniste care s-au suprapus actualei crize a coronavirusului.

Covid și criza petrolului taie 350 milioane lei din valoarea activelor OMV Petrom CITEȘTE ȘI Covid și criza petrolului taie 350 milioane lei din valoarea activelor OMV Petrom

În acest sens, conducerea executivă a OMV a decis, la finalul lunii iulie, să reducă și nivelul dividendelor acordate pentru 2019 de la 2 euro/acțiune la 1,75 euro/acțiune.

Totodată, compania austriacă a anunțat lansarea unei emisiuni de obligațiuni hibride, în valoare de până la 1,25 miliarde de euro, în două tranșe, în scopul finanțării achiziției participațiunii suplimentare de 39% în Borealis AG, dar și în “scopuri corporative generale”.

Cu numai o zi în urma anunțului vânzării participației la Gas Connect Austria GmbH, OMV și-a revizuit estimarea pe termen lung a cotației țițeiului Brent, folosită în fundamentarea bugetului, de la 70 de dolari pe baril la 60 dolari pe baril, și a anunțat o depreciere a valorii activelor de aproximativ 600 milioane euro după impozitare, determinată de revizuirea estimărilor de prețuri. Deprecierea de 72 milioane euro anunțată, la rândul său, de OMV Petrom reprezintă 12% din deprecierea totală a activelor, de 600 milioane euro, anunțată de compania mamă OMV pentru întreg grupul austriac.

Prețul convenit pentru pachetul de 51% din acțiunile Gas Connect Austria GmbH deținut de OMV este de 271 milioane de euro,însă Verbund va prelua și datoriile Gas Connect Austria GmbH către OMV, care la 31 decembrie 2019 se ridicau la 165,9 milioane de euro, ceea ce ridică prețul total în numerar plătit de Verbund către OMV la 436,9 milioane de euro.

Gas Connect Austria construiește și operează conductele magistrale de transport al gazelor din Austria și este deținută de OMV (51%) și AS Gasinfrastruktur GmbH (49%). De asemenea, Gas Connect Austria este responsabilă cu gestionarea capacităților de import și export, precum și de capacitatea de transport necesară pentru consumul pieței consumatorilor casnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
vanzare
active
gas connect austria
verbund