OPEC înrăutățește estimările privind cererea de țiței în 2021

OPEC înrăutățește estimările privind cererea de țiței în 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2020

Cererea globală de petrol se va redresa mult mai lent în 2021 decât s-a estimat anterior, din cauza extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată în raportul lunar publicat de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), sporind astfel dificultățile cu care se confruntă grupul și aliații săi în echilibrarea pieței, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

OPEC se așteaptă la o creștere a cererii globale de petrol cu 6,54 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, la 96,84 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul. Inițial, OPEC previziona o creștere a cererii cu șapte milioane bpd anul viitor, scrie Agerpres.

Consumul final de energie electrică a scăzut CITEȘTE ȘI Consumul final de energie electrică a scăzut

"Deși redresarea în unele țări a fost impresionantă în trimestrul trei din 2020, tendința pe termen scurt rămâne fragilă, din cauza diverselor incertitudini, în special în privința evoluției pandemiei. Nu ne așteptăm ca redresarea considerabilă din trimestrul trei să continue în ultimele luni din 2020 și în 2021", se arată în raport.

Pentru a compensa reducerea cererii și a sprijini prețul țițeiului, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți producători din afara cartelului, regrupați în alianța OPEC+, au decis din mai reducerea record a producției, cu 9,7 milioane de barili pe zi.

Măsurile de izolare introduse pentru a ține sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piața petrolieră, unde la finalul trimestrul doi din 2020 prețurile înregistrau un declin de 38% față de perioada similară din 2019.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna decembrie a crescut marți cu 0,73 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 42,45 dolari.

Firma de consultanță Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol